TREHOLT OPPTAK OFFENTLIGGJORT: Mandag ble de første lydopptakene fra rettssaken mot Arne Treholt offentliggjort. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
TREHOLT OPPTAK OFFENTLIGGJORT: Mandag ble de første lydopptakene fra rettssaken mot Arne Treholt offentliggjort. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Treholt til TV 2: – Dette har fratatt meg den siste rest av tillit til norsk rettsvesen

Arne Treholt står fast på at det siste ordet i spionsaken ikke er sagt.

– Det jeg har opplevd av denne kommisjonen i denne siste runden har fratatt meg den siste rest av tillit som jeg måtte ha hatt til det norske rettsvesenet.

Slik reagerer spiondømte Arne Treholt på sitt fjerde avslag på å få straffesaken sin gjenopptatt.

LES OGSÅ: Treholt-saken blir ikke gjenopptatt

– Siste ord er ikke sagt

– Jeg tar kommisjonens avgjørelse til etterretning, men vil samtidig understreke veldig sterkt at det siste ordet i denne saken ikke er sagt, sier Treholt til TV 2 Nyhetskanalen.

Han sier at han vil diskutere den videre oppfølgningen av avgjørelsen med sin advokat Harald Stabell de neste dagene, og varsler at det snart vil dukke opp nye opplysninger

– Det har skjedd viktige etterforskningskritt fra vår side den siste tiden som vi vil gå videre med, sier han.

Treholt sa tidlig torsdag morgen at han ikke hadde de store forventningene til Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse torsdag. Etter at avgjørelsen ble som forventet kritiserer han kommisjonens arbeid.

FJERDE AVSLAG FOR TREHOLT: Leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, Helen Sæter, under torsdagens pressekonferanse. (Foto: TV 2)
FJERDE AVSLAG FOR TREHOLT: Leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, Helen Sæter, under torsdagens pressekonferanse. (Foto: TV 2)

– De avhørene som er gjennomført er etter mitt skjønn skjedd på en veldig partisk måte og jeg ble svært negativt overrasket da kommisjonen ikke gikk med på vårt krav om offentlige høringer om de tekniske bevisene i saken.

LES OGSÅ: Treholt irritert over at han ikke ble varslet

«Forfalskingen»

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker valgte å gjenåpne Treholts gjenopptakelsesbegjæring etter at boken «Forfalskingen» av Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Mæland kom i fjor høst.

Der hevdes det at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken er falskt.

TV 2 kunne senere avsløre at en av spanerne i saken oppbevarte bildebevis i en personlig safeog at POT overvåket Treholts leilighet24 timer i døgnet.

– Avgjørelsen endrer ingen ting

Det har gått nesten 26 år siden Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen. Selv har han hele veien benektet å ha vært den storspionen han ble fram stilt som under rettsprosessen.

– Denne avgjørelsen fra kommisjonen endrer ikke noe. Det er aldri lagt fram noe bevis for at jeg skal ha overlevert eller kompromittert opplysninger til fremmed makt som skulle innebære at jeg skulle rammes av en spionasjetiltale. Det står jeg like fast ved i dag som jeg har gjort tidligere, også etter denne avgjørelsen, sier Treholt.

Vil ha debatt om kommisjonen

Treholt har tre ganger tidligere søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang. Sist av Gjenopptakelseskommisjonen 15. desember 2008. Nå mener Treholt at det er på sin plass å sette et spørsmålstegn ved hele kommisjonen.

– Den måten Gjenopptakelseskommisjonen har behandlet saken på åpner for en offentlig debatt både om kommisjonens sammensetning, og likeledes da den praksis som den står for.

LES OGSÅ: Hemmelig kilde hevder Treholt var svært viktig for KGB