BER OM HJELP: Arne Treholt klager på manglende innsyn og ber justisministeren gripe inn. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
BER OM HJELP: Arne Treholt klager på manglende innsyn og ber justisministeren gripe inn. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Skjebnedag for Treholt: – Illusjon om man tror at siste punktum blir satt

Se pressekonferansen direkte her fra klokken 13.30.

Gjenopptakelseskommisjonen skal på en pressekonferanse torsdag ettermiddag offentliggjøre sin beslutning om en eventuell gjenopptakelse av Treholt-saken.

Fra sitt hjem på Kypros sier Arne Treholt til TV 2 Nyhetskanalen at han ikke har de store forventningene til kommisjonens avgjørelse.

Ikke store forventninger

– Ut ifra den måten kommisjonen har behandlet denne saken på i siste runden så har jeg ingen store forventninger til dette.

– Hvorfor ikke det?

– Jeg synes kommisjonen fra første stund kom uheldig ut fra hoppet. De avhørene som ble gjort var etter mitt skjønn partiske. De var fiendtlige overfor de vitnene advokat Harald Stabell og jeg brakte fram. Det er også påfallende at kommisjonen sa nei til vårt krav om å holde offentlig høring hvor også media kunne blitt fullt orientert om innholdet i de sentrale tekniske undersøkelsene som ble foretatt, sier Treholt på telefon fra Kypros.

Se pressekonferansen direkte øverst i artikkelen fra klokken 13.30.

– Livet går videre

Treholt har tre ganger tidligere søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang. Sist av Gjenopptakelseskommisjonen 15. desember 2008.

– Uansett utfall så går livet videre og livet går sin gang, sier nordmannen og understreker samtidig at torsdagens avgjørelse ikke betyr ikke at saken er avsluttet.

– Jeg tror politi, påtalemyndighet og eventuelt Gjenopptakelseskommisjonen gjør seg illusjoner dersom de tror at det som måte komme i dag innebærer at det er satt punktum for denne saken. Det tror jeg ikke, sier Treholt.

Se intervju med Arne Treholt i videovinduet (artikkelen fortsetter under).

526076

Gjenopptakelseskommisjonen varslet ved 21-tiden onsdag kveld at de ville avgjøre Treholts skjebne på et ekstraordinært møte torsdag. Den korte fristen gjør at Treholt ikke rekker å reise fra Kypros til Norge før kommisjonen kommer med sin avgjørelse.

– Maktarrogant holdning

– Har du gjort deg noen tanker om hvorfor kommisjonen har handlet som de har gjort?

– Jeg synes dette smaker av maktarroganse og prestisje, sier Treholt.

– Jeg er tross alt part i denne saken.

Han reagerer også på at han ikke har blitt innkalt som vitne i saken.

– Selv om det ikke var meg som tok initiativet til den siste runden, det var Riksadvokaten som gjorde det, så synes jeg det ville vært rimelig at kommisjonen innkalte meg som vitne i saken. Jeg har overhodet ikke hørt noe fra kommisjonen i hele prosessen. Det synes jeg er påfallende.

Publiserer avhør

NRK publiserte torsdag alle de hemmeligholdte avhørene som dannet grunnlaget for avgjørelsen om Treholt-saken skal gjenopptas.

Gjenopptakelseskommisjonen har holdt avhørene lukket og hemmeligstemplet til tross for press, men nå kan alle lese avhørsutskriftene på en egen Treholt-side på NRKs nettsider.

NRK valgte å sladde enkelt navn og opplysninger i avhørene. Blant annet sladdes navn på tidligere ukjente personer som ikke har søkt offentlighet, og der navnet ikke har betydning for saken som granskes.

Det er også sladdet opplysninger som kan bidra til identifisering der NRK har valgt å ikke bruke navn.

Hele dommen mot Arne Treholt ble tirsdag gjort tilgjengelig. Dommen er på 255 sider. Da dommen ble avsagt 20. juni 1985, tok det tolv timer å lese den opp.

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Hemmelig

Dommen ble hemmeligstemplet, men mesteparten ble avgradert i 2005.

Bare sidene 73 til 78 forble hemmelige.

Nå er også denne delen av dommen avgradert, og tirsdag ble hele dommen ble gjort tilgjengelig på pressesidene til Borgarting lagmannsrett.