graviddod (Foto: TV 2/Privat)
graviddod (Foto: TV 2/Privat)

Gravide Munira sendt hjem med Paracet og døde

Den gravide kvinnen ba om hjelp for alvorlig hodepine, men ble sendt hjem igjen.

En 31 år gammel høygravid kvinne reiste til Akershus universitetssykehus tre ganger for å be om hjelp mot sterk hodepine. Hun ble sendt hjem hver gang med beskjed om å ta Paracet. Noen dager senere døde kvinnen av massiv hjerneblødning.

Nasir Elmi sitter ved siden av graven til sin kone, Munira Yusuf. De hadde vært gift i to år og ekteparet gledet seg til å bli foreldre for første gang. 31 år gamle Munira hadde til og med bestemt navnet på sønnen sin.

gravidbaby (Foto: TV 2)
gravidbaby (Foto: TV 2)

TV 2 får være med på begravelsen hvor Nasir Elmi bli kondolert av venner og familie. Paret er norske statsborgere.

– Hva var det som skjedde?

– Kona mi var høygravid så vi dro til Ahus på Lørenskog tre ganger, sier Nasir Elmi.

Årsaken til at paret gang på gang oppsøkte Akershus universitetssykehus var sterke hodesmerter hos den gravide kvinnen.

– Jeg spurte om hva vi kunne gjøre med hodepinen hennes. Det eneste svaret jeg fikk fra jordmoren og legene var å ta Paracet. Ikke noe mer, sier Nasir Elmi.

– Så de undersøkte ikke hodet?

– Nei, ingenting.

Les også: Ble sendt hjem fra sykehus – baby døde

Etter å ha blitt sendt hjem tre ganger ble Munira Yusuf lagt inn på sykehuset den 21. mai. Da hadde hun uutholdelige smerter i hode og mage.

gravidbilde (Foto: TV 2/Privat)
gravidbilde (Foto: TV 2/Privat)

Først da ble det tatt en CT-undersøkelse av hodet som viste massiv hjerneblødning.

– Rundt klokken 11.00 på formiddagen fikk jeg beskjed om at hun hadde hjerneblødning og at hun måtte opereres med en gang for å få ut babyen, sier Nasir Elmi.

Munira Yusuf ble til slutt så dårlig at barnet måtte opereres ut på Akershus universitetssykehus. Selv ble hun sendt til Rikshospitalet. Men da var det for sent.

I journalen fra Rikshospitalet står det:

«Ektemannen forteller at hun de siste tre dager har hatt en sterk hodepine på venstre side av hodet. De har oppsøkt Ahus tre ganger for dette, men man fant ikke noe galt slik at hun ble sendt hjem. Cirka en time før man tok kontakt med Rikshospitalet ble hun økende somnolens og avtakende kontaktbar. CT cerebri viste intraventrikulær blødning som var massiv. Etter konferanse med vaskulærvakt ble barnet så forløst og moren sendt med ambulanse til Rikshospitalet med ankomst cirka klokken 14. Hun blir kjørt rett til operasjonsstue og får anlagt eksternt ventrikkeldren, samt intrakraniell trykkmåler. Denne viste da et trykk på over 70. Ektemannen informeres senere at hans kone er død».

TV 2 møter faren sammen med barnet som ble født ved hjelp av keisersnitt – mens moren lå for døden.

– Hva heter han?

– Mohammed Amin. Han er søt. Ligner på moren sin.

graven (Foto: TV 2)
graven (Foto: TV 2)

– Hva skal du si til ham når han blir stor?

– Jeg skal fortelle om moren hans. Vise bilder. Hvordan hun var. Jeg håper han blir stolt av henne, sier norsksomalieren.

Han mener sykehuset burde ha undersøkt hodet til kona før de sendte henne hjem gjentatte ganger.

Ledelsen ved Akershus Universitetssykehus vil avvente en gransking av saken før de kommenterer om alle rutiner ble fulgt.

– Først og fremst synes jeg dette er en veldig trist sak, sier viseadministrerende direktør ved Akershus universitetssykehus, Stein Vaaler.

– Hva gjør dere med det?

– Det som skjer nå er at når vi har denne type hendelser så kan vi ikke granske det selv. Derfor er denne saken oversendt Helsetilsynet som gjennomfører en formell gransking, sier Vaaler.

Nasir Elmi avventer også Helsetilsynets konklusjon. Før det handler alt om lille Mohammed Amin.

– Livet går videre. Men det er ikke enkelt uten en mor. Nå må jeg være begge deler, sier han.