Follo går i strupen på Fredrikstad og mener FFK skylder Askeladd klubben 220 000 kroner i utdanningskompensasjon for Alexander Ruud Tveter. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Follo går i strupen på Fredrikstad og mener FFK skylder Askeladd klubben 220 000 kroner i utdanningskompensasjon for Alexander Ruud Tveter. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Follo går i strupen på FFK

Mener Fredrikstad skylder dem 220 000 kroner for Alexander Ruud Tveter.

Det handler om prinsipp og moral.

I en pressemelding på klubbens hjemmeside går Follo hardt ut mot Fredrikstad og mener FFK skylder dem 220 000 kroner i utdanningspenger for Alexander Ruud Tveter. Angrepsspilleren spilte for Follo FK fra han var 16 år og var en av nøkkelspillerne da klubben sikret opprykk til Adeccoligaen i 2009 og året etter spilte seg frem til cupfinalen. I januar 2011 gikk Ruud Tveter til Fredrikstad, og har i år fått sitt gjennombrudd både for FFK og på U21.

– Vi føler at en liten klubb som Follo og alle andre små klubber som er med på å utvikle fotballspillere skal få noe igjen for jobben. Det er hele poenget med utdanningskompensasjonsprinsippet, sier styreleder i Follo FK, Jan Thomas Birkeland, til TV 2 Sporten.

LES OGSÅ: Cupfinalisten fikk ikke lisens

– Moral
I pressemeldingen skriver Follo at de har diskutert en utdanningskompensasjon for Ruud Tveter med FFK i flere måneder, men at Fredrikstad ikke ønsker å kompensere Follo grunnet formaliteter i regelverket.

Ifølge Fotballforbundets regelverk skal spilleren formelt sett ha mottatt tilbud om ny kontrakt fra moderklubben som er likelydende eller bedre enn den avtalen som spilleren har inngått med klubben for å kreve utdanningskompensasjon.

– Det er litt trist at Follo opplever det sånn. Det er også trist at vi blir hengt ut som idioter og amatører uten å ha gjort noe feil. Vi har forholdt oss til regelverket. Ja, jeg kan se moralen i det hele og jeg forstår at Follo er litt bitre, men vi er et synkende skip selv og måtte ta hensyn til den økonomiske situasjonen. Vi jobber hardt og vrir og vender på hver eneste krone. Det er ikke sånn at vi har ligget og solt oss og badet i penger, sier Joacim Jonsson, sportslig leder i FFK.

Tror du Follos økonomiske situasjon spiller inn her?

– Ja, selvfølgelig. De er, og har vært, i en kritisk situasjon, og ser nå sitt snitt i å mene at de skal ha penger for Alexander. Jeg har full respekt for deres situajson, og vi kjenner det veldig godt på kroppen selv. Vi må gjøre beinharde prioriteringer. Da vi hentet Alexander måtte vi se etter spillere som var uten kostnadsramme for å kunne forsterke laget, sier Jonsson.

Follo vedgår at ny kontrakt ikke ble tilbudt spissen da hans kontrakt utgikk 31. desember 2010. Formelt sett skulle et tilbud vært gitt før 31. oktober samme år, men Askeladd-klubben hadde på dette tidspunktet et stort fokus på å planlegge og gjennomføre semifinalen mot Rosenborg i september.

I tillegg var Follo i dyp økonomisk krise med en betydelig gjeld som klubben hadde problemer med å betjene. Likevel mener Birkeland at FFK burde betale Follo.

– Vi erkjenner jo at vi ikke gjorde det formelt riktig, men vi føler moralen i saken er at FFK burde betale. Det er det vi mener. Andre vil kanskje si det stikk motsatte, men vi må ha lov til å mene dette, sier han til TV 2 Sporten.

Vi forventer at FFK gjør opp.

LES OGSÅ: Follo FK sier opp samtlige spillere

Fredrikstad sier til TV 2 Sporten at klubben forholder seg til regelverket, og ikke det moralske aspektet.

De kan gjerne peke på det moralske aspektet, men vi forholder oss til regelverket, enkelt og greit

– De kan gjerne peke på det moralske aspektet, men vi forholder oss til regelverket, enkelt og greit. Vi kan ikke gjøre noe annet. Alexander var en fri spiller på det tidspunktet vi hentet han. På den tiden så vi bare på det markedet med frie spillere, vi var og er fortsatt i en tøff økonomisk situasjon selv. Da var naturligvis Alexander en interessant spiller for oss. Hadde han ikke vært en fri spiller er det langt fra sikkert at han ville vært hos oss nå, sier Jonsson.

– En skam
Jan Thomas Birkeland mener at selv om Fredrikstad har sitt på det rene ifølge reglene, burde klubben tenke seg om to ganger.

– I tillegg er FFK meget godt kjent med at Follo FK kjemper mot konkurs, noe som gjør holdningen deres i denne saken enda mer urimelig. Når FFK nå har fått et stortalent uten overgangssum bør de som minimum kompensere Follo FK for de investeringene klubben har gjort i å foredle talentet hans. Det er en skam at en stor klubb som FFK, en storebror innen fotballen på Østlandsområdet, ikke har flere moralske betenkeligheter i en slik sak. Vi forventer derfor at FFK gjør opp, og betaler utdanningskompensasjon for Alexander Ruud Tveter.

Alexander Ruud Tveter (t.h.) i aksjon for gamleklubben Follo.
  (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
Alexander Ruud Tveter (t.h.) i aksjon for gamleklubben Follo. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Føler seg dårlig behandlet
Birkeland forteller også at Follo opplever at Fredrikstad ikke responderte på deres henvendelser tilfredsstillende.

– Vi føler oss dårlig behandlet. Responsen og tilbakemeldingen på våre henvendelser har vært fraværende. Klubbledelsen vil ikke følge opp – vi har snakket med dem og sendt over skriftlige redegjørelser uten å få gode nok svar. Uavhengig av hva FFK måtte mene, handler det om å ytre dette på profesjonelt vis. De kunne svart oss saklig med «styret har tatt en beslutning på bakgrunn av...» hva som helst. Det har de ikke gjort, men det synes jeg de burde gjøre. Når det har gått så lenge uten et formelt svar, valgte vi å skrive denne pressemeldingen, sier styrelederen til TV 2 Sporten.

– Styret i Follo synes det er uheldig at Fredrikstad ikke responderer på en profesjonell måte. Vi synes det er leit.

Mange problemer
I november i fjor ble det klart at Follo ikke ble innvilget fornyet klubblisens av NFF etter at klubben selv vurderte situasjonen så utfordrende at de ikke ville hatt mulighet til å tilfredsstille lisenskriteriene, og ikke hadde sendt søknad til Fotballforbundet om plass i Adeccoligaen innen fristens utløp. Follo valgte å ikke anke, noe som medførte at klubben mistet plassen i Adeccoligaen til tross for at de sportslig sett kvalifiserte til fortsatt spill.

Få dager før cupfinalen mot Strømsgodset i november trakk det gamle styret seg.

LES OGSÅ: Follo anker ikke - kan bli lagt ned

Det er synd hvis det er en stor mediesak som skal til for å bli enige.

Fortsatt gjeldsproblemer
Follo har tatt flere grep for å få klubben på rett kjøl igjen, men ifølge hjemmesiden til Follo er gjelden fortsatt på mer enn fire millioner kroner, og østlandsklubben sliter fremdeles med å møte sine forpliktelser. Blant annet venter spillerne fortsatt på aprillønnen og må sannsynligvis også se langt etter feriepengene som er blitt opparbeidet i løpet av 2010.

– Hadde dere vært like bastante på at FFK burde betale dersom dere ikke hadde vært i den økonomiske situasjonen dere er i?

– Det har vært mye fokus på økonomien vår, men vi hadde kjørt denne pressemeldingen uansett. Dette handler om prinsipp og moral. Fredrikstad er en storklubb, de samler 12 000 til hjemmekamp, vi samler 250. De er en gigant i norsk fotball. Det er klart vi er ekstra sårbare, sier Birkeland til TV 2 Sporten.

– Vår egen økonomi skal ikke prege dette. Ja, vi har dårlig økonomi, men det er ikke disse pengene alene som redder vår klubb. Men det er klart det forsterker situasjonen.

LES OGSÅ: Denne mynten skal redde Follo

Usikker på løsning
– Ser du en løsning på dette? Tror du dere kan komme til enighet?

Birkeland tar en lang tenkepause og sukker:

– Vi får se hvordan saken utvikler seg. Det er synd hvis det er en stor mediesak som skal til for å bli enige. Vi ser an hvordan dette går. Vi valgte å gå ut på denne måten etter å ha tenkt oss om mange ganger. Vi ønsker å sette søkelyset på dette med utdanningskompensasjon. Vi vet at mange sliter med å få penger fra klubbene, sier han til TV 2 Sporten.