NEDGRADERT: 219 sider av dommen mot Arne Treholt ble tirsdag gjort tilgjengelig. (Foto: Scanpix (montasje))
NEDGRADERT: 219 sider av dommen mot Arne Treholt ble tirsdag gjort tilgjengelig. (Foto: Scanpix (montasje))

Hemmelig kilde hevder Treholt var svært viktig for KGB

Hemmelige Treholt-dokumenter offentliggjort.

Hele dommen mot Arne Treholt ble tirsdag gjort tilgjengelig. Dommen er på 255 sider. Da dommen ble avsagt 20. juni 1985, tok det 12 timer å lese den opp.

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Hemmelig

Dommen ble hemmeligstemplet, men mesteparten ble avgradert i 2005. Bare sidene 73 til 78 forble hemmelige.

Nå er også denne delen av dommen avgradert, og tirsdag ble hele dommen ble gjort tilgjengelig på pressesidene til Borgarting lagmannsrett.

OMSTRIDT: Tapemerket er ringet inn på kofferten til venstre.
OMSTRIDT: Tapemerket er ringet inn på kofferten til venstre.

Hele dommen kan leses i vedleggene som ligger til høyre i artikkelen.

Sentral kilde

På sidene som tirsdag ble offentliggjort, gjøres det rede for opplysninger som norsk overvåkingspoliti mottok om at en norsk embetsmann kunne være spion for KGB.

LES OGSÅ: Norsk presse til sak for å få se Treholt-dokumenter

27. januar 1983 mottok overvåkingspolitiet en melding om at navnet på den norske agenten er Treholt. Det gis deretter et referat av spørsmål som ble stilt til kilden for disse opplysningene og svarene som politiet fikk.

«KGBS tredje departement og KGBs første hoveddirektorat betrakter dokumenter som kommer fra Treholt som meget viktige. KGBs tredje departement hadde ingen viktigere kilde», opplyser kilden til overvåkingspolitiet.

Ønsket offentlighet

Det var en av sakens aktorer, førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, som i et brev til lagmannsretten 23. mai ba om at hele dommen blir frigitt.

– Det er ikke er noe beskyttelsesbehov til stede i saken, noe jeg skriver i dette brevet. Det ligger da i kortene at jeg ber om en avgradering, sier Qvigstad til Aftenposten.

Arne Treholts forsvarer Harald Stabell sier offentliggjøringen godt kunne skjedd for 20 år siden.

– Dette er ikke en dag for tidlig, sier Stabell til VG Nett.

Sådde tvil om bevis

Det ble blåst nytt liv i Treholt-saken da boken «Forfalskningen» av Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Mæland kom i fjor høst. Der hevdes det at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken er falskt.

TV 2 kunne senere avsløre at en av spanerne i saken oppbevarte bildebevis i en personlig safeog at POT overvåket Treholts leilighet24 timer i døgnet.