TUSENVIS AV HENVISNINGER BORTE: Fastlege Terje Risanger var en legene som oppdaget den alvorlige svikten da flere av hans pasienter ikke fikk timer på sykehuset.  (Foto: TV 2)
TUSENVIS AV HENVISNINGER BORTE: Fastlege Terje Risanger var en legene som oppdaget den alvorlige svikten da flere av hans pasienter ikke fikk timer på sykehuset. (Foto: TV 2)

2700 pasienthenvisninger forsvant i datasystemet

Først da fastleger oppdaget at pasienter ikke fikk time på sykehuset ble den alvorlige svikten oppdaget.

John Sullivan er hos fastlegen på kontroll.

78-åringen har kols og nyresvikt og er blitt henvist til sykehuset for å få time.

– Det går bra med meg, men jeg er litt engstelig. Jeg går og venter på innkallelse fra sykehuset, sier Sullivan til TV 2.

John og andre pasienter blir henvist til sykehuset av fastlegen gjennom et elektronisk system ved legekontoret på Prinsdal i Oslo.

– Det er veldig effektivt og kostnadsbesparende, sier Terje Risanger som er fastlege for John Sullivan.

LES OGSÅ: Sykehusene melder flere feil

Sendte elektronisk

– Vi sender elektronisk til private røntgeninstitutt og Ahus og begynte å sende elektronisk i januar til Ullevål etter at de ga klarsignal til det, sier fastlege Terje Risanger.

I januar sendte de to fastlegene på legekontoret på Prinsdal 46 pasienthenvisninger elektronisk til Ullevål sykehus.

Men så ble det stille.

– Etter en drøy måned, begynte jeg å ane uråd. Jeg fikk inn pasienter som ikke hadde fått time på sykehuset, forteller Risanger til TV 2.

– Derfor ringte jeg til poliklinikken på sykehuset og de sa at det ikke hadde kommet inn noen henvisninger.

Hadde forsvunnet

Henvisningene hadde forsvunnet i sykehusets datasystem. Hele 2700 elektroniske henvisninger fra fastleger på Østlandet var ikke blitt sett av sykehuset.

–Jeg ble veldig overrasket og bekymret, sier Terje Risanger.

– For mange pasienter er tid helt avgjørende og da kan vi ikke ha det slik. Hadde ikke vi oppdaget dette kunne det blitt trasig.

LES OGSÅ: Livstruende syke etter feilbehandling med hjertemedisin

TV 2 har i flere reportasjer fortalt om omfattende systemsvikt ved norske sykehus. Pasienter og prøvesvar blir glemt, ventelister forsvinner og brev blir ikke sendt ut.

Helsetilsynet har også advart regjeringen om det som skjer.

Rydder opp

Oslo universitetssykehus beklager systemsvikten. De er i ferd med å gjennomgå de 2700 henvisningene som ble borte i systemet. De elektroniske henvisningene hadde havnet på en server, men de hadde ikke blitt fordelt videre til avdelingene på sykehuset.

– Legene har vært i god tro om at henvisningene var mulig å sende til oss men problemet oppsto når de ikke fikk beskjed om at de ikke var kommet fram.

– Vi har dermed ikke vært klar på at det systemet ikke er ferdiggjort hos oss og det er sterkt beklagelig, sier Anders Baalsrud, leder for pasientsikkerhet ved Oslo universitetssykehus.

– Så langt vi har sett har ingen pasienter lidd eller blitt forsinket alvorlig på grunn av dette. Men vi jobber fremdeles med å gå igjennom alle henvisningene som kom inn, sier Anders Baalsrud ved OUS.

LES OGSÅ: Sykehusleger bruker over halve dagen på papirarbeid

Fastlege Terje Risanger og pasient John Sullivan håper man kan få inn systemer som varsler bedre om feil.

– Vi kan ikke gi oss før vi har system som er så sikkert som vi kan få det til, sier Risanger.

– Sykehuset må ivareta meg og andre pasienter, sier John Sullivan til TV 2 nyhetene.