Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Er metallic-lakk verdt pengene?

Volvo-eier misfornøyd med lakken - Brooms bilekspert gir råd.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Har kjøpt meg bil uten metallic lakk (for å spare penger da jeg uansett ville ha svart bil) men lurer på om dette var så lurt. Etter å ha eid XC60'en i et halvtårs tid så ser jeg allerede masse småskader fra steinsprut, vaskemerker/swirls etc. Min forrige bil (Audi) hadde metallic lakk men ikke i nærheten så mye skader, selv etter 4 år. Har dog hørt at VAG har spesielt harde lakktyper, men ikke sannhetsgehalten i dette.

Men det jeg lurte på er om disse småskadene i mye større grad ville vært unngått med metallic lakk, eller handler lakktype mest om utseende og fargevalg? M.a.o. er det verdt å betale nesten 10 000 kroner ekstra for metallic lakk?

Benny svarer:

Heisann. For det første gratulerer med fin bil. En sort Volvo XC60 er det mange nordmann som misunner deg!

Sorte biler er ofte både pene og elegante. Medaljens bakside er at du bør være mer enn middels glad i å vaske, polere og stelle bilen din for at den skal holde seg fin. Noe du tydeligvis har erfart.

At det lettere kommer vaskeriper etc. på Volvo-en din skyldes at den ikke har klarlakk som toppsjikt slik som biler med metallik lakk så å si alltid har. Klarlakksjiktet beskytter mot disse irriterende vaskeripene, gjør at lakken ikke så fort blekes av UV-stråling etc. Så det er ikke helt bortkastet å legge litt penger i dette. Om det er verdt 10 000 kroner kan jo sikkerrt diskuteres herfra til evigheten.

Men smaken og hva man ønsker har jo helt klart også en del å si.

I ditt tilfelle så vile jeg tatt turen til noen som driver med profesjonell bilpleie, og fått de til å se på bilen, evt. polere den opp, fjernet så mange av ripene som mulig og kanskje kostet på meg en skikkelig lakkforsegling etterpå – så kommer ikke ripene så fort igjen.

Kos deg med fin og sort bil i sommer!

Les også: Når får jeg råd til drømme-SUV-en?

Del med facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: