BESKYTT DEG I SOLEN: Nyt sommersolen med god samvittighet - bruk solvett! Vi guider deg gjennom jungelen av solkrem, og gir deg svar på alt du lurte på om solbeskyttelse, solfaktor, UV-stråler og sikker soling! <k> Informasjon om priser og produsenter finner du lenger ned i saken </k>
BESKYTT DEG I SOLEN: Nyt sommersolen med god samvittighet - bruk solvett! Vi guider deg gjennom jungelen av solkrem, og gir deg svar på alt du lurte på om solbeskyttelse, solfaktor, UV-stråler og sikker soling! Informasjon om priser og produsenter finner du lenger ned i saken

Solbeskyttelse: Den store solkremguiden

Hvordan virker solkrem? Hva er SPF? Og hvor ofte bør du smøre deg? Her er alt du bør vite om solkrem.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vil du nyte sommersola med god samvittighet? Bruk solvett! Vi guider deg gjennom jungelen av solbeskyttelse, og hjelper deg å velge riktige solprodukter til kropp og ansikt.

Beskytt deg!

Norge ligger i Europatoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. For selv om vi nordmenn er flinke til å nyte solen, er vi ikke like flinke til å beskytte oss mot den.

LES OGSÅ: Derfor elsker nordmenn sola

Daglig solbeskyttelse er enkelt og effektivt for å beskytte huden mot de ultrafiolette solstrålene som kan forårsake hudkreft og øke risikoen for dannelse av fine linjer, rynker og pigmentforandringer. Men hva slags solbeskyttelse bør du velge? Hvilken solfaktor er anbefalt? Hva er egentlig UV-stråler? Og hvordan bør du smøre deg?

FOR HUDPROBLEMER: Øverst f.v. Eucerin Sun Sensitivity SPF 25 er en spesialkrem mot soleksem. Det skal gi minimal risiko for irritasjoner, og er fett- og emulgatorfritt. (150 ml kr 209, Eucerin). Shiseidos Urban Environment UV Protection Cream SPF 30 er en lett solkrem som skal beskytte huden mot UV bestråling og tørrhet på grunn av blant annet forurensning og frie radikaler (kr 330, Shiseido). Anthelios gelé SPF 20 er tilpasset sensitiv hud og uten parfyme. Skal passe bra til de aktive, siden den er ekstra vannresistent (100 ml kr 175, La Roche-Posay). Eucerin Sun Lotion For Dry Skin har SPF 30 er laget for deg med tørr hud eller atopisk eksem. Den skal ikke føles klissete på huden, men absorberes raskt (150 ml kr 179, Eucerin).

Hvilken hudtype har du?

Velg solbeskyttelse ut fra hvilken hudtype du har! Ulike hudtyper reagerer forskjellig på sollys. Personer med lys hud blir lettere solbrent og er mer utsatt for solskader enn de med mørkere hud fordi de har færre pigmentdannende celler i overhuden.

LES OGSÅ: Smøretips mot hudkreft

Hudtype 1: Meget lys hud, rødlig hår, mye fregner, blir sent brun.

Anbefaling: Beskytt deg godt mot solen med lette sommerklær, solbriller og hodeplagg. Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud.

Hudtype 2: Lys hud, blondt hår, en del fregner, blir sent brun

Anbefaling: Beskytt deg mot solen med klær, solbriller og hodeplagg. Bruk solkrem med minst faktor 15.

Hudtype 3: Lysebrun hud, mørkeblondt til lysebrunt hår, får sjeldent fregner, blir lett brun

Anbefaling: Beskytt deg mot solen med klær, solbriller og hodeplagg. Begynn med korte perioder i solen når hudent er uvant med sol. Senere kan tiden i solen økes. Bruk solkrem med minst faktor 15.

Hudtype 4: Brun hud, brunt til sort hår, ingen fregner, blir raskt brun

Anbefaling: Personer med hudtype 4 har en naturlig god solbeskyttelse. Skal du være ute i solen i lengere perioder, bør du beskytte deg mot solen med lette klær og solkrem med faktor 15.

Hudtype 5 og 6: Brun eller svart hud, ingen fregner, naturlig brun.

Anbefaling: Personer med hudtype 5 eller 6 har naturlig god solbeskyttelse, og vil sjeldent være utsatt i Norge. Du kan likevel ta pauser fra solen midt på dagen da UV-indeksen er svært høy.

Sensitiv hud: Alle hudtyper. Svært utsatt for allergiske reaksjoner og irritasjoner.

Solkrem til ansiktet

Den tynne huden i ansikt og på lepper er spesielt utsatt i solen, og trenger derfor ekstra beskyttelse. Velg en solkrem til ansiktet som passer hudtypen din. Bruk solkrem med minst solfaktor 15, og sørg for at den beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Blir du lett solbrent, kan du beskytte deg ekstra ved å bruke en solstift på de mest utsatte områdene som panne, nese, øyne, ører og lepper.

Beskytt leppene mot solen ved å bruke en leppepomade med solfaktor.

LES OGSÅ: Solkremttips i vårsolen

SOLBESKYTTELSE TIL ANSIKT OG LEPPER: Sensitive områder som panne, nese, øyne, ører og lepper trenger ekstra beskyttelse mot solens skadelige stråler. Lip Care Sun med SPF 30 (kr 39, Nivea), Solar Shield med SPF 15 er en vannfast solstift til sensitive områder som lepper, ører og nese (kr 158, Dermalogica). Targeted Protection Stick med SPF 35 er solbeskyttelse til solfølsomme områder (kr 210, Clinique). Fuktighetsgivende og beskyttende solstift med SPF 50+(kr 139, Vichy).

Kosmetikk med solfaktor

Mange kosmetiske produkter inneholder solfaktor. Om sommeren har du behov for ekstra beskyttelse, og du bør bruke solkrem under kosmetikk som inneholder solfaktor.

Hvordan virker solkrem?

Solkremer har filtre som hindrer UV-stråler i å skade huden vår. Filteret i solkrem kan være kjemisk, fysisk eller en kombinasjon av disse.

Solkrem med kjemiske filtre trenger inn i huden og absorberer solstrålene slik at de ikke trenger ned i de nedre hudlagene og lager skade. Selv om mye av solkremen vaskes vekk, tas noen av stoffene opp i kroppen og kan føre til hudreaksjoner.

LES OGSÅ: Mange har hudkreft uten å vite det

Solkrem med fysiske filtre blir liggende utenpå huden, og reflekterer solens stråler. De UV-beskyttende stoffene i solkremen tas ikke opp i kroppen, og gir derfor sjeldent allergiske reaksjoner. Fysiske filtre eller kombinasjonsfiler anbefales gjerne til barn og til personer med sensitiv hud.

TIL KROPPEN: F.v. Waterblock Solar Spray med solfaktor 30 er en alkoholfri spray for kropp som absorberes lett i huden. Inneholder vitamin A, C og E, samt organisk silikonm som beskytter og fukter huden (kr 495, Dermalogica). Du trodde kanskje sololjer ikke kunne beskytte deg nok? Jo da, Capital Soleil sololje har SPF 40 og en oljeformulering som skal absorberes raskt og gi huden en fin glød. Passer også sensitiv hud og er uten parabener (125 ml spray, 169, Vichy). Capital Soleil sololje har SPF 40 og en oljeformulering som skal absorberes raskt og gi huden en fin glød (125 ml spray, 169, Vichy). Dior Bronze Beautifying Protective Suncare Body har SPF 15 og en vannavstøtende konsitens. Skal gi langvarig og naturlig brunfarge, og inneholder antioksidanter som skal motvirke aldring av huden (200 ml kr 350, Dior). Protective Hydrating Milk SPF 15 skal gi deg jevn brunfarge og motvirke for tidlig hudaldring og solskader (150 ml kr 249 Decléor). Fuktighesgivende og beskyttende lotion med solfaktor 15. Gir en vakker solbrun hud som får både fuktighet og beskyttelse (kr 115, Yves Rocher).

Solfaktor (SPF)

Solfaktor er ofte forkortet SPF (Sun Protection Factor), og er et mål på styrken av et solfilterpreparat. Solfaktorverdien angir UVB-beskyttelsen. Faktoren fastsettes ved å måle hvot lang tid det tar før huden blir solbrent med faktor sammenliknet med uten faktor. Alle solkremer skal i tillegg til UVB-beskyttelse også beskytte mot UVA-stråler. UVA-beskyttelsen må være på minst 1/3 av SPF-verdien.

Hvilken solfaktor bør du bruke?

Solfaktor 15: Kreftforening anbefaler solfaktor 15. Det er tilstrekkelig for de fleste ved nordiske forhold, med forbehold at du smører jevnt og med riktig mengde solkrem. Ta likevel hensyn til hudtypen din når du skal velge solfaktor. Har du lys hud, bør du bruke solkrem med høyere faktor i begynnelsen av solperioden, for deretter å gå ned på faktor ettersom huden blir vant til sola.

LES OGSÅ: Vil du bli hudpleier?

Solfaktor 30: Solkrem med solfaktor 30 gir deg svært god beskyttelse, og bør brukes i begynnelsen av solperioden da huden ikke er vant til solen.

UNØDVENDIG: ¿ Det eneste du oppnår med SPF høyere enn 30, er å doble mengden solfiltre. I verste fall kan dette virke irriterende og sensitiviserende på huden, uten mindre sjanse for å bli brent eller solskadet, sier fagsjef ved Tekon, Ann-Kristin Stokke. Det skulle altså holde lenge å bruk faktor 30 i sommervarmen. (Foto: Goodshoot/Thinkstock)

Solfaktor 50+:

– Ingen solfiltre gir 100 prosent blokkering mot solens skadelige stråler. Solfaktor 15 beskytter mot 93,3 prosent av UVB-strålene, mens solfaktor 30 beskytter mot 96,6 prosent. Dersom du bruker en krem med solfaktor 50 eller høyere, vil du ikke få stort mer enn 1 prosent ytterligere beskyttelse. Det eneste du oppnår med SPF høyere enn 30, er å doble mengden solfiltre. I verste fall kan dette virke irriterende og sensitiviserende på huden, uten mindre sjanse for å bli brent eller solskadet, sier fagsjef ved Tekon, Ann-Kristin Stokke.

Smør deg riktig!

Det er ikke bare riktig solkrem og faktor som er avgjørende for optimal solbeskyttelse, men også hvordan du smører deg. En voksen person trenger en stor håndfull solkrem for å smøre inn hele kroppen, og en teskje solkrem for å smøre inn ansiktet. Reduksjon av denne mengden vil redusere solbeskyttelsen vesentlig.

– Den vanligste feilen man gjør er å bruke for lite solkrem. Dermed oppnår man ikke den faktoren som står på forpakningen, sier Ann-Kristin Stokke.

Smør deg minst 30 minutter før du skal ut i solen. Gjenta påføring minst annenhver time, og oftere ved svetting, bading eller bruk av håndkle.

LES OGSÅ: Juks deg til sommergløden

VANSKELIG - Mange synes at det er vrient å komme til med solkremen på ryggen. Men om du smører kremen utover med oversiden av hånden, i steden for innsiden, vil du komme til over et større område. (Foto: jez gunnell/Thinkstock)

Synes du det er vanskelig å smøre deg på ryggen? Det finnes et smart triks som gjør at du kommer bedre til. I steden for å vende håndflaten inn mot ryggen, kan du smøre solkremen utover med oversiden av hånden. Du vil da rekke over et større område enn om du vender håndflaten inn mot ryggen.

Få tips til hvordan du smører deg med solkrem i denne videoen fra Vichy:

Lurer du fortsatt på noe angående solkrem? På Kreftforeningen.no kan du lese mer om myter og fakta om solkrem.

Kilder: Kreftforeningen, Tekon, Vichy, Dermanor.