INGEN KREFTALARM: Norske eksperter avviser at Verdens helseorganisasjon (WHO) har gått ut med en kreftalarm for mobilbruk. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
INGEN KREFTALARM: Norske eksperter avviser at Verdens helseorganisasjon (WHO) har gått ut med en kreftalarm for mobilbruk. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Eksperter avviser mobil kreftalarm

Norske eksperter avviser at Verdens helseorganisasjon (WHO) har gått ut med en kreftalarm for mobilbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er å spre unødig frykt i befolkningen, sier Lars Klæboe i Statens strålevern til Forskning.no.

– Ingen kreftalarm

I forrige uke klassifiserte WHOs kreftforskningsinstitutt i Frankrike (IARC) radiofrekvente elektromagnetiske felt som mulig kreftfremkallende for mennesker. Silke felt finnes blant annet rundt mobiltelefoner.

– Dette er ikke en kreftalarm. Det er som forventet slik IARCs klassifiseringssystem er bygd opp, sier Klæboe, som er forsker ved Strålevernet.

IARC opplyser at et ekspertpanel har gjennomgått den eksisterende forskningen på feltet, og finner dokumentasjonen «utilstrekkelig» for så å si alle typer kreft.

Unntakene er gliom (hjernekreft) og akustisk nevrom (kreft i hørselsnerven). Her vurderer IARC dokumentasjonen som «begrenset», og viser til enkelte studier som finner økt risiko for gliom hos storbrukere av mobiltelefon.

– Ikke ny kunnskap

– Funnene som IARC baserer seg på har jo eksistert en stund, og vi kjenner til dem. Jeg syns det blir feil å kalle det en kreftalarm. Dette er en oppsummering av foreliggende kunnskap, det er ikke noen ny kunnskap som har kommet fram i det siste, sier Gunnar Brunborg, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI). (©NTB)