RAMMET AV DATAFEIL: Dag Rørbakk utviklet kreft i prostata. (Foto: TV 2)
RAMMET AV DATAFEIL: Dag Rørbakk utviklet kreft i prostata. (Foto: TV 2)

Fikk kreft med spredning mens sykehuset rotet med ventelistene

– Krev svar på prøvene, ellers kan du bli rammet av systemfeil ved sykehus. Det fikk Dag Rørbakk som utviklet kreft i prostata erfare.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pasientombudet i Hordaland mener så mange rammes av systemsvikt på norske sykehus at hun nå oppfordrer pasienter til å kreve å få resultater fra undersøkelser.

Dag Rørbakk utviklet kreft i prostata da han ble stående et år i feil datasystem.

TV 2 møtte Rørbakk ved sykehuset som han selv mener satte livet hans i fare.

– Jeg føler ubehag ved å være på dette sykehuset som jeg mener har gjort et grovt overtramp i forhold til meg og min situasjon, sier Dag Rørbakk

Han ble sammen med 450 personer stående på uprioritert venteliste i nesten et år på urologisk avdeling ved universitetssykehuset Nord-Norge, og utviklet kreft i prostata.

– Denne sykdommen kan når som helst ende med tilbakefall. Jeg vet ikke hva slags utfall dette vil få, sier Rørbakk.

Les også: 116 pasienter ved Diakonhjemmet var glemt i tre år

Sjekk selv

TV 2 har den siste uka avdekket omfattende systemsvikt ved norske sykehus. Et søskenpar I Mo i Rana mistet moren sin etter at røntgenbildene som kunne reddet henne forsvant i sykehusets datasystem.

– Det er et liv som har gått tapt, sier Gunn Mari Sundsfjord.

Pasient- og brukerombudet i Hordaland mener det glippens så ofte, og så alvorlig på norske sykehus, at pasientene må være forberedt på at man kan falle utenfor systemet

– Nå oppfordrer jeg alle til å sjekke når de ikke hører noe hvordan det står til, fordi man vet at pasienter faller utenfor systemene, svar kommer ikke i tide, sier Grethe Brundtland.

Les også: Gerd (70) glemt av sykehuset: – Føltes som dødsdommen

– Mamma kunne vært her nå

ADVARER: Grethe Brundtland mener folk bør sjekke om det har kommet svar på prøver selv for å unngå at sykehusene gjør fatale feil. (Foto: TV 2)

Fått ned ventetiden

Universitetssykehuset Nord-Norge har fått ned ventetida både på urologisk avdeling. De jobber også aktivt med å redusere ventetida på andre avdelinger gjennom pasientforløpsprosjekt.

– Det siste året har vi lagd nye og ensartede systemer og forsøkt å organisere dette mer hensiktsmessig i alle avdelingene, sier administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen.

Dag Rørbakk venter nå på at Statens helsetilsyn skal behandle ferdig saken hans.

Jeg har sett og skjønt at dette er noe som ikke bare er avgrenset til urologisk avdeling her på sykehuset, men også rundt omkring på andre sykehus i hele Norge, sier Dag Rørbakk.

Les også:160 millioner brukt – Nå skrinlegges datasamkjøringen ved sykehusene