ROSKILDE 2011: Egg og bacon stekt på stormkjøkken er god medisin etter en kveld med øl og konserter. (Foto: Ingrid Toppe)
ROSKILDE 2011: Egg og bacon stekt på stormkjøkken er god medisin etter en kveld med øl og konserter. (Foto: Ingrid Toppe)

Forbered deg på festivalværet

Sommerens store musikkfestivaler er i gang. Vi forteller deg hvordan du takler været.

Flomregn og stekende sol, du vet aldri helt hva du skal forberede deg på når du drar på festival.

På Roskilde i 2007 regnet det så mye at flere telt ble helt oversvømt, mens året før var det så tørt at hele leiren ble dekket av en sky av støv.

Hvordan forbereder du deg på alle eventualiteter?

Les: Her er festivalværet

Dette tar du med deg

Det aller viktigste – telt, sovepose, regntøy og solkrem – bør være en selvfølge. Men det er også en del andre praktiske ting du bør gjøre plass til i sekken:

Gaffateip reparerer. Roskilde 2007 (Foto: Ingrid Toppe)
Gaffateip reparerer. Roskilde 2007 (Foto: Ingrid Toppe)
Gaffatape – Gaffatape kan brukes til å fikse det meste. Hull i teltet, sprekk i gummistøvlene – gaffatape tetter effektivt. Du kan også bruke den som ekstra isolering av ledninger og reparering av sekker og bager.

Tanntråd og nål – Tanntråd er mye sterkere enn mye annen tråd du får tak i – og billigere enn nylon. En god nål, og du kan bruke tanntråden til å sy sammen hull i sko, klær, sekker etc.

Og litt tannhelse er jo heller aldri en dårlig idé.

Når solen skinner er festivallivet fantastisk. Roskilde 2007.
  (Foto: Ingrid Toppe)
Når solen skinner er festivallivet fantastisk. Roskilde 2007. (Foto: Ingrid Toppe)
Luftmadrass og campingstol – Luftmadrass er for det første mer behagelig å sove på enn standard liggeunderlag, men hovedpoenget er at du kommer deg litt lenger opp fra bakken.

Om det begynner å regne i strie strømmer er det en fordel at vannet ikke kan renne uhindret inn i soveposen din.

En stol har samme funksjon som luftmadrassen – å komme seg litt opp fra bakken.

Ull – Man forventer gjerne sol og varme, men om det blir dårlig vær angrer du ikke på at du tok med en ullgenser og et par ullsokker.

Det kan bli mye gjørme, og det er ikke alltid lett å få den
  ut av klærne i ettertid (Foto: Scanpix)
Det kan bli mye gjørme, og det er ikke alltid lett å få den ut av klærne i ettertid (Foto: Scanpix)
Batteridrevet mobillader – Det er lange køer på ladestasjonene, og selv om de ikke er det mest effektive i hele verden kan en batteridrevet lader sikre deg en påslått mobil mens du venter på tur, sikkert til stor glede for bekymrede foreldre.

Poser – søppelsekker, bæreposer, brødposer, du får aldri nok. Poser til boss, poser til klær, poser som beskytter maten mot insekter, poser til å putte oppi ikke helt vanntette sko, etc.

Dette kan du la være hjemme

Det fins mange slags telt og velge mellom. Hove 2008 (Foto:
  Mari Aspen)
Det fins mange slags telt og velge mellom. Hove 2008 (Foto: Mari Aspen)
Dyre og dyrebare eiendeler er det best å la være igjen hjemme. Fine klær er ikke det festivaler handler om, og en tur på Fretex etter klær som kan ofres til gjørmen kan være en god idé.

Dyre telt tar du også med på egen risiko – om du låner pappas fine fjelltelt skal du være rimelig sikker på at du får det med deg hjem igjen også.

En god regel når du pakker er å vurdere hvor lei deg du hadde blitt om tingen blir ødelagt, mistet eller stjålet.

Dette gjør du

Å ta med en pinsett til flåttfjerning er ingen dum idè. (Foto:
  Scanpix)
Å ta med en pinsett til flåttfjerning er ingen dum idè. (Foto: Scanpix)
Sett opp teltet på en høyde om du kan, om du må i en helling, finn steder der det virker minst sannsynlig at bekker kan danne seg. Unngå groper – ikke bare regn, men også øl og tiss renner nedover.

Ikke la bankkort, pass eller mobil ligge i teltet. Gå til innkjøp av en veske du kan feste rundt livet, eller klær med gode lommer. Det sikrer ikke bare mot tyveri, men du slipper å dykke etter viktige eiendeler om teltet blir oversvømt mens du er på konsert.

Øl er sikkert godt, men husk å drikke vann også. Dårlig væskeinntak går hardt utover nyrene, spesielt når det er mye sol og varme.

Sjekk etter flått. Flått kan bære med seg mange ekle sykdommer, og når du sover i telt må de ikke vandre langt for å finne deg.

Les: Ny flåttsykdom sprer seg i Norge

Men aller viktigst – kos deg! Regn eller sol, godt humør hjelper på det meste. Hvor skal du i år? Delta i avstemningen oppe til høyre.

Om du har bilder og historier om ekstremvær på festivaler, del dem gjerne på facebookgruppen til storm.no!

Det gjelder og unngå og sette opp teltet i en grop, ellers kan
  du plutselig ende opp midt i en liten innsjø. Roskilde 2007. (Foto: Ingrid
  Toppe)
Det gjelder og unngå og sette opp teltet i en grop, ellers kan du plutselig ende opp midt i en liten innsjø. Roskilde 2007. (Foto: Ingrid Toppe)