VIL AVKRIMINALISERE NARKOTIKA: Thorvald Stoltenberg vil at rusmisbrukere skal bli sett på som pasienter. (Foto: Stian Lysberg Solum)
VIL AVKRIMINALISERE NARKOTIKA: Thorvald Stoltenberg vil at rusmisbrukere skal bli sett på som pasienter. (Foto: Stian Lysberg Solum)

Thorvald Stoltenberg vil avkriminalisere narkotika

Krigen mot narkotika er fullstendig mislykket. Det er budskapet fra Virgin-sjef Richard Branson og Thorvald Stoltenberg.

Organisasjonen «Global Commision on Drugs Policy» la i ettermiddag fram en knusende rapport om verdens narkotikapolitikk.

Vil avkriminalisere narkotika

Kommisjonen, med en rekke tidligere internasjonale politikere som medlemmer, blant dem også Norges tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, oppfordrer til en ny internasjonalt holdning til narkotika og narkotikamisbruk. Den må erstatte dagens kriminalisering og fengsling av misbrukere, mener kommisjonen.

– Det betyr ikke at narkomane som gjør innbrudd og slår ned folk, og så videre, ikke skal straffes for det, men det betyr at det å være avhengig av narkotika ikke lenger skal være kriminelt, sier Stoltenberg til TV 2.

LES HELE RAPPORTEN HER

Milliardær Richard Branson er ett av panelmedlemmene som vil avkriminalisere narkotikamisbruk.

– Jeg tror det er mulig å avkriminalisere narkotika, og bruke pengene som går til å fengsle narkomane til å gi informasjon om farene ved narkotikabruk, sier Branson til TV 2.

Branson selv innrømmer at han har røykt cannabis sammen med sin sønn, og han har også fortalt at han har brukt kokain.

Ifølge kommisjonen viser erfaring at avkriminalisering ikke øker narkotikamisbruket vesentlig.

– En tapt kamp

De vil avkriminalisere bruk av narkotika og klassifisere brukere som pasienter. De ber også nasjoner vurdere om noen narkotiske stoffer bør legaliseres for personer som ikke skader andre.

523075

«Å arrestere og fengsle titalls av millioner folk de siste tiårene har fylt opp fengsel og ødelagt familier, uten å redusere verken tilgjengeligheten av illegal dop eller makten til kriminelle organisasjoner», står det i rapporten.

I rapporten hevder de at bruk av opiater har økt med 35 prosent fra 1998 til 2008. I samme periode har bruken av kokain økt med 27 prosent og cannabis med 8,5 prosent.

Stoltenberg påpeker at like mange unge dør av narkotika som i trafikken i Norge. Han sier vi må se i øynene at kampen mot narkotika har feilet, og at verdens land må tenke nytt.

«Den globale kamp mot narkotika har feilet, med forferdelige konsekvenser for individer og samfunn rundt om i verden. 50 år etter innvielsen av FNs Single Convention on Narcotic Drugs og 40 år etter president Nixon lanserte amerikanske myndigheters kamp mot narkotika, er det et påtrengende behov for grunnlegende reformer i nasjonal og internasjonal narkotikapolitikk», heter det i rapporten.

LES HELE RAPPORTEN HER

Samfunnstoppene i klinsj med Mexico

Blant de 19 medlemmene av kommisjonen er Hellas' nåværende statsminister Giorgos Papandreou, den britiske Virgin-sjefen Richard Branson og USAs tidligere utenriksminister George Shultz.

Mexico, der 37.000 mennesker er drept i krigen mot narkotikabandene siden 2006, reagerer sterkt imot kommisjonens anbefalinger og sier de ikke vil styrke sikkerheten i landet.