sexslave-front
sexslave-front

– Norge er et lukrativt marked for kyniske menneskehandlere

I Europa koster ei jente 500 euro per natt. I Norge kan beløpet dobles.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Titusenvis unge kvinner selges som varer i det europeiske sexmarkedet. Iana Matei har reddet over 400 jenter fra brutale bakmenn. På gaten i Norge traff hun mulige ofre for menneskehandel.

Det begynte med tre mindreårige jenter på en politistasjon.

KJEMER FOR Å REDDE JENTER: Iana Matei har reddet 400 jenter fra et liv som sexslaver. (Foto: TV 2)

Avgjørende telefon

– Jeg fikk en telefon fra den lokale politistasjonen og ble spurt om jeg kunne hjelpe tre prostituerte med noe klær og mat. Jeg så for meg tre voksne kvinner og dro av gårde, forteller Iana Matei.

Det som derimot møtte henne da hun ankom politistasjonen var tre barn som var blitt solgt for under 1000 kroner stykk.

– Gråt og sminken rant

– De gråt, de var redde, sminken rant nedover kinnene deres. De var alt annet enn prostituerte, de var barn, ofre for menneskehandlere, forklarer Matei.

Dette møtet ble vitalt. Og siden 1999 har Matei hjulpet over 400 unge jenter som er blitt solgt inn i det europeiske sexmarkedet.

Nå har hun skrevet bok om møtet med jentene og den kyniske sexindustrien.

– Til salgs

Nylig var Iana Matei er i Oslo for å promotere boken: «Til salgs - Mariana 15 år».

Boken bygger på smertefulle vitnesbyrd, historiene til unge jenter som hun har hjulpet, gitt dekning og omsorg og som har vært innom hennes krisesenter.

LIV I FRYKT: De rumenske jentene TV 2 møtte var for redde til å snakke. (Foto: TV 2)

Handelsvare

– Norge er et lukrativt marked for ofte svært brutale bakmenn, sier Iana.

De fleste jentene hun har hjulpet har vært solgt som en ren handelsvare på det europeiske markedet, som også omfatter Norge og Oslo.

Mellom avtalene tar Matei seg tid til å stikke innom Karl Johan.

Her observerer hun fire rumenske kvinner, og to pågående rumenske menn forhandler.

– De var villig til å betale 150 euro. Men jentene avslo tilbudet, og ikke uten grunn. Det er meget sannsynlig at de kunne blitt kidnappet av en annen gruppering av bakmenn, det skjer ofte, sier Iana.

I Norge har det forekommet drap i bakmannsmiljøene, hvor noe av årsaken skyldes krangel og kamp om kontrollen over kvinnene.

Sulten og redd

TV 2 overvåker samtalene på avstand. Kvinnene er tydelig ikke interessert i å snakke med Iana da hun tar kontakt.

– Jeg er sulten, og jeg redd, sier den ene kvinnen som ikke vil si særlig mer.

– Kvinnene som opererer over hele Europa må ofte betjene 15-20 kunder per natt, tjener opp mot 500 Euro per døgn, mer i Nord-Europa, men pengene ser de ikke noe til. Og de sover kanskje 4-6 timer, sier Matei.

Iana mener straffene for menneskehandel er for lave, også her i landet.

BRUTAL VERDEN: politiførstebetjent Øyvind Nordgaren leder innsatsen mot menneskehandel ved Oslo politidistrikt. (Foto: TV 2)

Ni av ti menneskehandelsaker i Norges henlegges. Ifølge FN opererer titusenvis av kvinner under tvang på det europeiske sexmarkedet.

– Brutal virkelighet i Norge

– I mange av sakene er det ganske brutale virkeligheter vi får beskrevet, hvor halliken og bakmenn har full kontroll på kvinnene, sier politiførstebetjent Øyvind Nordgaren til TV 2.

I mange år har han ledet for innsatsen mot menneskehandel ved Oslo politidistrikt.

FN-definisjonen på menneskehandel er ifølge Palermo-protokollen at «en person enten ved hjelp av vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig adferd utnytter noen til prostitusjon, tvangsarbeid, krigstjeneste, eller fjerning av vedkommendes organer».

Kommer fra opprevne hjem

– Flere av jentene og de unge kvinnene har vært misbrukt og utsatt for vold, kommer fra opprevne hjem og noen er solgt av sine egne foreldre, sier Iana som fungerer både som mor, psykolog og et helt støtteapparat for jentene.

Hun er rystet over naiviteten og mangel på kunnskap blant mange.

– Ikke alle forstår omfanget av menneskehandel og mange sier jo at «kvinnene vet jo hva de går til», de tjener penger og får reise. For mange er det et sammenhengende helvete, sier Iana.

BOKLANSERING: «Til salgs - Mariana 15 år» er Iana Mateis beskrivelse av en jentes møte med menneskehandlere i Europa. (Foto: TV 2)
– Det er utrolig at mennesker som er mishandlet og lurt og solgt som en hvilken som helst vare, har mot og krefter til å tro på folk igjen. Jeg er overrasket over hvor ressurssterke de er, sier Iana til TV 2.

Iana får reddet noen jenter, men mange kvinner kommer ikke ut av bakmennenes grep og går til grunne.

– Ingen fremtid

– De er ikke noe fremtid for disse jentene. De kommer til å stå på enten dette gatehjørne eller et annet gatehjørne i et annet land. Og når de er 25 år, vil de se ut som om de er femti. De har ikke noen fremtid, avslutter Matei.

Menneskehandel er ifølge FN omtrent like omfattende som narkotikahandel, og dermed er dette den nest største illegale økonomien i verden, etter handel med våpen.