boom3 (Foto: TV 2)
boom3 (Foto: TV 2)

Boligmarkedet er fortsatt brennhett: Kjøpte for en million over takst – på Tveita!

Treroms i en av Norges største boligblokker solgt for sjokkpris.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Renteøkningene biter ennå ikke i boligmarkedet. I mai steg prisnivået på landsbasis med 1,4 prosent. Men nå er det områdene utenfor de dyreste og mest sentrale som stiger.

Tove Karin Christensen (67) kjøpte nylig en treroms leilighet i en av de karakteristiske Tveitablokkene i Groruddalen i Oslo. Med 818 leiligheter fordelt på tre kjempeblokker er dette et av Norges største borettslag.

Leif J. Haugen, nestleder i Eiendomsforetakenes forening. (Foto: TV 2)

Christensen forteller om et svært hett boligmarked.

– Det går altfor fort, og det er så mange på visning på de attraktive stedene at du ser jo ikke leiligheten, du ser bare femti mennesker, sier hun.

En million over takst

Selv endte hun opp med å betale 2,9 millioner kroner for sin treromsleilighet på Tveita – eller én million kroner over takst – etter en meget hektisk budrunde:

– Det kom inn bud to ganger i timen, til listen fylte fire sider, sier Christensen, som er skeptisk til den ukritiske kjøpsvilligheten mange utviser.

– Det er greit for meg som kjøper og selger i samme marked, og jeg tenker jo ikke på hvor mye jeg kan låne, jeg tenker først og fremst på hvor mye jeg kan betale tilbake. For de andre virker det som de bare tenker på hvor mye de kan få love, og så glemmer de at det skal betales tilbake.

«Flukt» fra byen

Etter en liten nedgang i april steg boligprisen igjen i mai, da de økte med 1,4 prosent. Dette er atskillig bedre enn ekspertene på dagens boligpris-pressekonferanse hadde forestilt seg, og de er spesielt overrasket over den store omsetningstakten. Volumet har aldri vært bedre i mai, opplyste nestleder i EFF Leif J. Laugen.

Det er foreløpig liten dempende effekt i de varslede renteøkningene, men sentrale leiligheter sto stille i pris, noe som forklares med at prisene nå er blitt så høye at folk trekker ut fra sentrum. Dette ga i mai god prisøkning på steder som Tveita, og generelt innen andre steder innen pendleravstand.

Og Tove Karin Christensen tror taket er i ferd med å nås:

– Alle, og selv de unge og gærne som låner mest, har et tak. Blir renta for høy, så stopper det automatisk. Men så er det bare snakk om hvor høyt renta skal gå før det stopper, og det er det ingen som vet, sier hun.