IKKE LATE: En fersk rapport fastslår at ungdommen i fjor var både flittigere og mer pliktoppfyllende på skolen enn for åtte år siden.  (Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox)
IKKE LATE: En fersk rapport fastslår at ungdommen i fjor var både flittigere og mer pliktoppfyllende på skolen enn for åtte år siden. (Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ungdom gjør mer lekser og skulker mindre

Norsk ungdom er slett ikke late. En fersk rapport fastslår at ungdommen i fjor var både flittigere og mer pliktoppfyllende på skolen enn for åtte år siden.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) er blant dem som har uttalt at hun er skremt av lat ungdom. Dette er feil, sier forsker Tormod Øia ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) til Aftenposten.

– Jeg kan ikke se at det er noen grunn til å hevde at ungdommen er latere og slappere enn før. Tvert imot så har de en nokså strevsom hverdag, sier Øia.

LES OGSÅ: Norsk ungdom er bedre enn sitt rykte

Han kan vise til en fersk rapport som viser at 9.- og 10.-klassinger, som tradisjonelt er på sitt mest skoletrøtte og slappeste, faktisk var flittigere og mer pliktoppfyllende i fjor sammenlignet med for åtte år siden.

LES OGSÅ: En av tre skoleelever vil heller jobbe

Hans kollega Åse Strandbu peker på at ungdommene i dag er mer fysisk aktive enn før, mens professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole sier ungdommen ved siden av skole og trening nesten ikke har tid til annet enn å spise og sove.

LES OGSÅ: Norsk ungdom velger kinesisk

– Voksne har alltid snakket om ungdommens latskap, udugelighet og manglende moral. Det er feil, men verden ser annerledes ut nå enn før, og er i stadig forandring, sier han. (©NTB)