Erik Huseklepp og Rune Skarsfjord. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)
Erik Huseklepp og Rune Skarsfjord. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)

- Kritikkverdig av Brann

Banksjef i DnB NOR mener det er kritikkverdig av ledelsen i en bedrift å ikke kvalitetssjekke en bankgaranti grundig nok.

Tirsdag kunne TV 2 Sporten avsløre at Bari aldri ga Brann noen bankgaranti da de kjøpte Erik Huseklepp i januar. Branns daglige leder Roald Bruun Hanssen innrømmet i går at klubben forhastet seg da de lot Erik Huseklepp gikk til Bari, og aldri fikk tid til å kvalitetssikre den påståtte bankgarantien med sin egen bank.

Banksjef Eirik Hammer i DnB Nor jobber til daglig med bankgarantier, og har følgende å si om glippen:

- Når man inngår avtaler av en såpass stor verdi er det uprofesjonelt å ikke søke råd hos en bank. I beste fall er det kritikkverdig av en ledelse, sier Hammer.

- Garantien må gå mellom banker
Hammer forteller videre at det er en grunn for at bankerbrukes når bankgarantier blir inngått.

- Jeg vil si at det er lett å gå i fallgruber om man ikke er vant til å behandle bankgarantier og internasjonale kontrakter totalt sett. Man kan nemlig lett gjøre en del feil, sier Hammer og forklarer:

- Man er nødt til å rådføre seg fra egen bank og få garantien fremsendt gjennom den. Det er en teknisk sak, men det er viktig for å vite at det er en ekte garanti. For at garantien ikke skal være falsk og at man skal vite hvem som har utstedt den bruker bankene seg i mellom et såkalt swift-nettverk. Da vet man at den er ekte og at den binder.

- Utfordring for Brann
Banksjefen forteller videre at det kan bli tøft for Brann i det hele tatt å få pengene.

- Er ikke dette skikkelig sydd opp er det problem. Hvis garantien er fra en ukjent bank, om den kommer fra et svakt instrument eller at det i hele tatt ikke henger helt på greip så har man en utfordring. Ikke i forhold til det at det forfaller om 12 måneder, men å få pengene i det hele tatt.

Les også: Bari ga aldri Brann noen bankgaranti
Les også: Roald Bruun-Hanssen: – Vi rakk ikke kvalitetssikre bankgarantien

– Hvem har det største problemet?

– Det er nok Brann som har det største problemet, for det er de som skal ha pengene, og det er de som bør være trygge på at de har dekning for å få betaling, forteller Hammer.

Se saken i videovinduet øverst