UTPRESSING OG OVERGREP: Forsvarer Svein Tømmerdal sammen med de to sakkyndige Jim Aage Nøttestad (tv) og Michael Setsaas i rettsaken mot den 39 år gamle legen som er tiltalt for å ha begått overgrep og trusler mot 21 jenter. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
UTPRESSING OG OVERGREP: Forsvarer Svein Tømmerdal sammen med de to sakkyndige Jim Aage Nøttestad (tv) og Michael Setsaas i rettsaken mot den 39 år gamle legen som er tiltalt for å ha begått overgrep og trusler mot 21 jenter. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Jente vitnet mot helikopterlegen: – Han ødela hele ungdomstiden min

Den første av de 23 fornærmede jentene vitnet tirsdag mot den voldtektstiltalte overlegen på Hamar.

Legen er tiltalt for voldtekt ved å ha truet unge jenter via tekstmeldinger til å sende ham filmer og bilder der de har seksuell omgang med seg selv.

Jenta fortalte i retten at hun var i 12-årsalderen da hun først fikk tekstmeldinger på mobiltelefonen fra en person som hun raskt forsto var en voksen mann.

Truet med å legge bildene på internett

Først utvekslet de bare meldinger, men etter hvert ville han ha portrettbilder via mms.

– Deretter utviklet det seg til å bli stadig mer utfordrende bilder, forteller jenta som flere ganger brast i gråt da hun fortalte sin historie.

Personen sendte henne opptil 100 tekstmeldinger på en dag og hun følte hun måtte sende ham bilder.

LES OGSÅ: Helikopterlege tiltalt for voldtekt, trusler og utpressing

Etter en stund ble det stille, men da jenta hadde begynt på videregående strømmet plutselig meldingene på igjen. Da hadde mannen utgitt seg for å være en venninne og spurt moren om mobilnummeret hennes.

– Da han tok kontakt utga han seg for å være en person som jobbet på et sted som tok i mot gamle mobiltelefoner, forteller hun. Han skulle ha funnet de utfordrende bildene av henne på en slik innlevert telefon.

Satt hjemme i russetiden

– Han truet med å legge bildene ut på internett eller sende dem til venner og kjente om han ikke fikk flere.

Hun fikk inntrykk av at det dreide seg om den samme personen som i den første perioden og ble livredd for å møte mannen som hadde fått henne til å filme seg selv naken. Hun forandret personlighet fra å være ei jente med mange venner til å trekke seg tilbake.

Fikk mye fravær fra skolen og karakterene ble dårlige. Mens de andre i klassen feiret russetiden ble hun sittende hjemme.

Telefonkunde utsatt for ransaking

I dag gikk også Anette Seip, politioverbetjent ved taktisk etterforskning hos Kripos gjennom hva som ble funnet på de mobiltelefonene som ble beslaglagt hos legen.

Brukeren av disse telefonene har ved hjelp av falsk identitet skaffet seg simkort og kontantkort registrert på en rekke intetanende personer, fortalte Seip i retten.

– Flere av disse har vært utsatt for ganske grundig politietterforskning og en ble utsatt for ransaking.

Fant 369 jentenavn lagret i telefonene

Tre av de totalt 11 beslaglagte telefonene er regnet som gjerningsmannstelefoner. Det er disse tiltalte hevdet å ha funnet i en plastpose i en jernbanevogn på Tjuvholmen i Hamar.

Det har totalt vært brukt 13 forskjellige simkort på de tre telefonene. De fleste av disse numrene, unntatt noen få som ikke var tatt i bruk, er omhandlet i straffesaken.

536 unike nummer er lagret i telefonene på denne måten:

268 jentenavn sammen med et tall mindre enn 16, 23 jentenavn med et tall større enn 16, 78 jentenavn uten tall og 123 navn på menn. De resterende numrene tilhører firmaer eller annet.

Fant telefonkvittering i garasjen

Flere håndskrevne lapper med navnene på de telefonene er blitt registrert på, og kvitteringer, er funnet både på bopel, i garasjen, i bilen og på arbeidsplassen ved luftambulansen på Dombås. Kvitteringen for den eldste telefonen ble funnet i en sekk bak en trevegg i garasjen.

Den første av de beslaglagte telefonene ble kjøpt i Elverum i mars i 2004. Kvitteringen til denne telefonen ble funnet i en sekk bak en trevegg i garasjen. Dette er lenge før han hevder å ha funnet telefonene i jernbanevognen.

Legen hevdet i retten i går at det lå mange papirer i posen han fant telefonene i, men han kunne ikke forklare hvordan papirene var blitt spredd rundt i bolig, arbeidsplass, garasje og bil.

Hadde tilgang til personnumre

På en lapp var et navn, som er registrert på ett av de beslaglagte simkortene, notert på flere forskjellige måter med forskjellige personnumre.

– Det tyder på at en med tilgang til personopplysningsregistre har notert dette, sier Anette Seip.