VÆR OBS: Det er gøy å shoppe designervesker på ferietur, ebay eller i vintagebutikker. Men noen vil dessverre profitere på veskenes fortreffelighet, og lager gode eller mindre gode kopier. Få med deg våre tips til hvordan du sikrer deg ekte vare.
VÆR OBS: Det er gøy å shoppe designervesker på ferietur, ebay eller i vintagebutikker. Men noen vil dessverre profitere på veskenes fortreffelighet, og lager gode eller mindre gode kopier. Få med deg våre tips til hvordan du sikrer deg ekte vare.

Designervesker: Slik ser du forskjellen på ekte og falsk

5 tips som gjør at du avslører piratkopiene på sommerens ferietur.

Det er utrolig kjipt å komme hjem fra ferie, og oppdage at vesken du sikret deg under shoppingrunden slett ikke var en ekte Louis Vuitton, Chanel eller Mulberry. Dette vil vi selvsagt at du skal unngå! Det er nemlig en rekke, smarte huskeregler du kan skrive bak øret for å unngå flausene. Alternativt kan du skrive ut denne artikkelen og putte den i veska på ferieturen!

Slik avslører du piratkopiene:

1) Forbered deg! Har du lagt din elsk på en bestemt veskemodell, studér vesken på produsentenes hjemmeside, og ta med deg et bilde av vesken før du drar på vintageshopping eller til utlandet i ukjente butikker. Du kan også skrive ned spesifikke kjennetegn for vesken du ønsker deg. For eksempel hvor serienummeret pleier å være plassert, om og hva slags fôr vesken har, og hvilken glidelåsprodusent merket benytter seg av.

2) Når du står i butikken: Tenk gjennom hva slags strøk du befinner deg i. Dystre kjellerlokaler i mørke bakgater har trolig ingen avtale med Mulberry eller Prada. Står du i et lekkert stormagasin eller en fancy boutique, er sannsynligheten større. Vær imidlertid oppmerksom på at også finere butikker i enkelte verdensdeler har blitt tatt for å selge falske varer. Så her må du rett og slett stole på intuisjonen din.

LES OGSÅ: 10 sommervesker du har råd til

3) Sjekk skinn, sømmer og glidelås: Sømmer skal være rette, sterke og jevne. Tråder som henger løst, ujevne og stygge sømmer indikerer falsk vare. Skinnvesker skal naturlig nok lukte skinn. Skinn og lær har en karakteristisk duft som det er vanskelig å kopiere. Undersøk at glidelåsen er av god kvalitet, og eventuelt hva slags tekstil fôret er laget av. Et eksklusivt veskemerke vil mest sannsynlig ikke velge å fylle produktene sine med sprakende, syntestisk polyester. Spør gjerne etter autentisitetskort, opprinnelig kvittering og dustbag når du kjøper brukte vesker.

LES OGSÅ: Marianne ble lurt til å kjøpe falsk veske

4) Logokunnskap: Logoene er mange merkers stolthet, så her skorter det ikke på kvaliteten. Ekte vesker har gjerne påsydde logoer, eller plaketter i metall. Er logoene trykket på, skal de ikke forsvinne eller flyte utover om du fukter dem. Logoer vil sjelden være sydd inn i skjøter og sømmer. Er det for eksempel en Louis Vuitton-veske du ser på, vil den garantert være falsk hvis initialene LV forsvinner inn i sømmene på siden av vesken. Den originale produsenten ville aldri vansiret sin egen logo på denne måten.

LES OGSÅ: Blir den årets it-veske?

5) Ikke prøv deg! Og hvis du skulle falle for fristelsen til å kjøpe en falsk veske: Tenk deg om en gang til! Ville ikke du også blitt sur hvis noen kopierte noe du hadde brukt tid og penger på å lage, skrev ditt navn på det og tok pengene selv? Kjøp heller en rimelig, nøytral og trendy veske fra H&M eller en annen kjedebutikk, eller gå på loppemarked og finn en vintage-variant ingen andre har!