Kong Carl Gustaf stilte opp på intervjuet med TT etter massivt press. (Foto: ANDERS WIKLUND, © AW / JMN / LOCH)
Kong Carl Gustaf stilte opp på intervjuet med TT etter massivt press. (Foto: ANDERS WIKLUND, © AW / JMN / LOCH)

Carl Gustaf: – Familien har tatt dette veldig tungt

Svenskekongen snakker ut om alle skandalene.

lettstrom (Foto: Yessica Thor, © dS)
lettstrom (Foto: Yessica Thor, © dS)

– Selvsagt er det tungt. Det er tungt. Selvsagt har familien tatt dette her veldig tungt også. Sammen kommer vi nok til å ri oss ut av dette også.

Dette sier kong Carl Gustaf i et ferskt intervju med Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Det har stormet kraftig rundt svenskenes kong Carl Gustaf etter at boken «Den motvillige monarken» kom med sjokkerende påstander om ham i fjor høst.

Les mer: Kongeekspert: – Verste krise på 35 år

Nylig innrømmet og beklaget svenskekongens nære venn Anders Lettström at han kontaktet kriminelle for å stanse publiseringen av kompromitterende bilder av Carl Gustaf.

Det var i den nye boka «Den svenske gudfaren», hvor enda flere påstander om svenskekongen kom ut, at det ble hevdet at Lettström møtte kriminelle Milan Sevo for å stanse bildene.

Kongen kom deretter med en kort skriftlig kommentar til nyhetsbyrået Tidningarnas Telegrambyrå (TT) angående hendelsen:

«Jeg tar selvsagt avstand fra all form for forhandlinger med kriminelle.»

Nekter for alt

Mandag kveld TT intervjuet med Carl Gustaf, hvor han nekter for alle påstandene, men samtidig innrømmer at det har vært vanskelig for kongefamilien å takle alle skriveriene.

– Det er vanskelig å kommentere noe som man ikke har sett og som ingen andre har sett heller, sier han om bildene ifølge Aftonbladet.se.

Brutt kontakten med Lettström?

Carl Gustaf er uforstående til hvorfor hans gode venn Anders Lettström kontaktet kriminelle for for å få tak i det som blir omtalt som pinlige bilder.

Les også: Svenskekongen mener Stieg Larssons bøker skader Sverige

– Nei, som jeg har sagt tidligere, så har jeg ikke snakket med ham på lenge. Han holder på med sitt. Jeg styrer ikke ham, så han får stå for det selv. Det er bare trist at han har hatt et dårlig rykte og kommet i kontakt med feil gruppe, ja, skal vi kalle dem visse kriminelle grupper.

Han blir spurt om det ikke er noen av påstandene som kommer fram i bøkene «Den motvillige monarken» og «Den svenske gudfaren» som stemmer – og om noen av påstandene kan ha ført til en utpressingssituasjon.

– Nei, det finnes det faktisk ikke.

Han sier at han ikke har vært på klubbene Gold Club i Atlanta i 1996, eller Carat Club i Bratislava i 2008, som det blir hevdet i «Den motvillige monarken».

– Desverre, altså, det er vel mange mennesker som besøker de der klubbene, og som ikke alltid har mulighet til å ha kontroll på hvem som er der og hvem som ikke er der.

– Det finnes ingenting i dette

Han blir også spurt om det er problematisk å være i miljøer hvor det kan være upassende å være statssjef og ordfører i utenriksdepartementet.

– Av og til vet man ikke hvilke miljøer man havner i. Jeg tenker da på at man blir invitert til en verden som tar deg til ulike steder og så videre. Og at det skulle være noen rare og merkelige steder som du forsøker å påpeke, har jeg ingen følelse av. Det finnes ingenting i dette.

– Ingen behagelig opplevelse

I november møtte 60 journalister opp til Carl Gustafs årlige pressekonferanse i Trollhättan, hvor han årlig drar på elgjakt.

Kongen hadde få forhånd varslet om at han skulle kommentere «Den motvillige monarken», som akkurat hadde kommet på markedet.

I boka ble det hevdet at kongen hadde vært utro, at han hadde deltatt på ville fester, kjøpt eskortepiker og dratt på strippeklubber.

artikkelen fortsetter under bildet

cc (Foto: Erik Abel, © ea / LOCH)
cc (Foto: Erik Abel, © ea / LOCH)

Det var nok mange journalister som dro slukkøret hjem, for dette var det eneste han sa om boka under pressekonferansen:

– Jeg har ikke rukket å lese hele boken, men bare noen utsnitt. Det var ingen behagelig opplevelse. Men vi i familien har snakket sammen, spesielt jeg og dronning Silvia. Vi legger det bak oss og blar videre.

Kongens lekekamerat

Tidligere Army of Lovers-kjendis Camilla Henemark ble i boka utpekt som «kongens kurtisan».

Les mer: Ville rømme landet etter Carl Gustaf-skandalen

– Om jeg har fortstått hva kurtisan betyr, så er det vel kanskje lekekamerat. Og jeg kan vel kanskje si at vi har vært lekekamerater. Vi har hatt det gøy, det behøver ikke bety at man er en elskerinne eller noe sånt. Det er mer at man er en lekekamerat, sa hun i videoen du kan se under.

Og:

– Vi hadde det veldig i gøy, men det var ikke noe alvorlig. Dette er så lenge siden, og jeg vil legge dette bak meg og gå videre, og jeg ønsker all lykke til kongefamilien.

472795

– Utmattende

Nylig fortalte kronprinsesse Victoria at hun blir utmattet av alt som blir skrevet om faren.

Kronprinsesse Victoria er den mest populære personen i den svenske kongefamilien ( © la)
Kronprinsesse Victoria er den mest populære personen i den svenske kongefamilien ( © la)

Det var i et intervju med den tyske avisen Süddeutsche Zeitung at hun fortalte om den vanskelige tiden. Hun sa at det er vanskelig å takle det som blir skrevet om kongen.

– Når det gjelder min far, vil jeg si at det er vanskelig og utmattende å leve med alt som skrives, sa hun.

Og:

– ... men vi er jo ikke de eneste mennesker som er utsatt for dette, så vi må leve med den form for skriverier.

Les også:Slik reddet Silvia og Carl-Gustaf ekteskapet