Bryggerimester Garett Oliver fra Brooklyn brewrey i New York. Han er en av verdens mest anerkjente ølbryggere. (Foto: Arne Kristiansen)
Bryggerimester Garett Oliver fra Brooklyn brewrey i New York. Han er en av verdens mest anerkjente ølbryggere. (Foto: Arne Kristiansen)

Hva er egentlig det beste ølet?

Få gode tips fra ølmannen Garrett Oliver og stem på ditt favorittøl her!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge har vi lange øltradisjoner. Men hva synes norske ølkjennere egentlig om amerikansk øl?

God morgen Norge ble med da noen ølbloggere fikk møte en av verdens kanskje mest anerkjente ølbryggere, Garrett Oliver.

– Dere har virkelig mye godt øl her. Spesielt mikrobryggeriene som Nøgne Ø og Haandbryggeriet er bra, sier Garrett Oliver.

Se innslaget der ølbloggerne møter sitt øl-idol i videovinduet over!

Hvilket øl er best?

Hva synes du? Hvilket øl i Norge er det beste?

Stem i høyere kolonne!

Les også om Guinness og Kilkenny øl her!

Brooklyn Brewery

glass (Foto: TV 2/Arne Kristiansen)
Oliver er egentlig utdannet filmmaker i USA. Men da han jobbet i London, fikk han smaken på ekte øl – og begynte med hjemmebrygging.

– Etter noen år i lære, ble jeg bryggerimester ved det nystartede Brooklyn Brewery i 1994, sier Oliver.

I dag er Brooklyn-ølet det tredje største på fat i New York. Og det på svært kort tid. Brooklyn Brewery har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser.

Brooklyn Brewery ble etablert i 1988 av en gammel journalist som lærte seg hjemmebrygging i sin tid som korrespondent i Midtøsten.

Han og en kollega tok sjansen og etablerte bryggeriet i Brooklyn, New York, en bydel som den gang var preget av høy kriminalitet og arbeidsledighet.

Les også om Sigurd Wongravens heavy metal-vin

Ølbrygging er som å lage film

Oliver ser mange paralleller med ølbrygging og det å lage film.

– Man må bruke begge hjernehalvdelene. Da jeg jobbet som filmmaker, pleide jeg å si at det var halvparten kreativitet og kunst og halvparten teknikk. Sånn er det med ølbrygging også. Du må kunne teknikken, men det er kreativiteten og kunsten som gir sluttresultatet.

Nordmenn er ølhunder

Norge er et ølhungrig land, som er i stadig utvikling.

kvig (Foto: TV 2/Kristiansen)
– Det finnes masse godt øl i Norge, spesielt det som ikke er masseprodusert, sier ølblogger Jørn Idar Kvig.

I tillegg er han begeistret for mikrobryggeriene som Nøgne Ø i Grimstad, Haandbryggeriet i Drammen og Ægir i Flåm med flere.

– Vi ligger i startgropa for en ølrevolusjon, ler ølblogger Kvig

Som ølblogger jobber han med å spre det glade ølbudskap, og han var en selvskreven gjest da en såpass viktig ølbrygger som Garrett Oliver var i byen.

Men hva synes du om det amerikanske ølet da?

– Dette er i hvert fall interessant, sier Kvig. – og tar en slurk av en øl som ikke er kommet til Norge ennå.

Øl- og matfestival

Onsdag 1. juni t.o.m. søndag 5. juni kan øl- og matinteresserte ta turen til i Kubaparken i Oslo.

Der er det duket for en stor Øl- og matfestival.

På øl- og matfestivalen får du et vidt spekter av smaksopplevelser av øl med og uten alkohol, mat og whisky. Festivalens fokus er «Øl i mat, øl til mat»