ANMELDT: Frp politiker Christian Tybring Gjedde blir her anmeldt til politiet for rasisme av AUF leder Eskil Pedersen. (Foto: TV 2)
ANMELDT: Frp politiker Christian Tybring Gjedde blir her anmeldt til politiet for rasisme av AUF leder Eskil Pedersen. (Foto: TV 2)

AUF anmelder Frp-topp for rasisme

Nok er nok, mener Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, som nå anmelder Frps Christian Tybring-Gjedde for rasisme.

Det var Tybring-Gjeddes tale under Frps landsmøte som fikk begeret til å renne over.

AUF ser rødt

– I Groruddalen blir blonde jenter mobbet og farger håret sitt mørkt, barn blir truet med juling fordi de har salamipølse på brødskiven i matpakken, gutter med innvandrerbakgrunn truer norske gutter med juling dersom de ikke får mer spilletid på fotballaget, slo stortingsrepresentant og leder av Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, fast under partiets landsmøte i midten av mai.

Dette, og flere lignende uttalelser, har fått ungdomsorganisasjonen AUF til å se rødt.

Torsdag ettermiddag leverte ungdomsorganisasjonens leder Eskil Pedersen inn en anmeldelse mot Tybring-Gjedde hos Sentrum politistasjon i Oslo.

– Hissigere enn nordmenn

– På landsmøtet til Fremskrittspartiet sa Christian Tybring-Gjedde ganske nedsettende ting om innvandrerungdom som vi ikke finner oss i, og vi sier nå at grensen er nådd, sier Pedersen til TV 2-nyhetene.

Også Tybring-Gjeddes uttalelser til VG i etterkant, der han blant annet påstår at innvandrergutter er hissigere enn etnisk norsk gutter, trekkes fram i anmeldelsen.

– Det er ingen tvil om at innvandrergutter blir hissigere enn norske – det ligger i kulturen, sa Frp-politikeren til avisen.

Det er rasismeparagrafen i straffeloven som AUF mener Tybring-Gjedde har brutt, noe de nå ønsker å se ham straffet for.

Kjenner seg ikke igjen

Tybring-Gjedde kjenner seg imidlertid ikke igjen i beskrivelsen.

– Jeg er overhodet ingen rasist, sier han.

Frp-toppen tar ikke anmeldelsen seriøst, og mener han bare videreformidler reaksjoner fra velgerne.

– Jeg har fått hundrevis av e-poster fra fortvilte foreldre, som opplever dette – og det er min jobb som politiker å rapportere det videre, fordi alle andre politikere velger å la være, forklarer Tybring-Gjedde.

AUF-leder Pedersen mener på sin side det ikke er tilfeldig at innvandrerutspillene kommer akkurat nå.

– Det handler om at Fremskrittspartiet sliter med å synes i den politiske debatten. Da er det veldig vanlig at Fremskrittspartiet før en valgkamp skal dele folk inn i grupper, og spille på fremmedfrykt, tror han.