TRAKK SEG FRA TOPPMØTE: Professor Anders Ahlbom (innfelt) granskes  ifølge det svenske strålevernet for «en mistanke om interessekonflikt».  (Foto: Montasje/Illustrasjon)
TRAKK SEG FRA TOPPMØTE: Professor Anders Ahlbom (innfelt) granskes ifølge det svenske strålevernet for «en mistanke om interessekonflikt». (Foto: Montasje/Illustrasjon)

Mobilstrålingsforsker trakk seg fra WHO-ekspertpanel

Jobbet som styremedlem i brorens lobbyfirma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En svensk forsker, som regnes som en av Europas største kapasiteter på mobiltelefonistråling, har trukket seg fra WHOs ekspertpanel like før møtet i The International Agency for Research on Cancer startet denne uken i Lyon i Frankrike.

– Avslørt av journalist

Strålevernet i Sverige melder på sine nettsider at det er «en mistanke om interessekonflikt» som har ført til at Anders Ahlbom nå granskes nærmere.

Forskeren skal ifølge Microwave News ha blitt avslørt av journalisten og forfatteren Mona Nilsson, som har skrevet to bøker om mulige helsefarer knyttet til mobilstråling.

Hun hadde funnet ut at mobilstrålingseksperten hadde et styreverv i brorens lobbyistfirma Gunnar Ahlbom AB, som tilbyr konsulenttjenester knyttet til offentlig regulering av telekombransjen, skriver den norske aktivistnettsiden Folkets strålevern.

Er professor

Anders Ahlbom sier i en uttalelse at han ikke får betalt for jobben i brorens firma, og navngir tre selskaper som sine klienter.

Microwave News hevder det svenske telekomselskapet Ericsson skal ha vært blant kundene til lobbyistfirmaet, men Ericsson er ikke blant selskapene som Ahlbom har navngitt.

Ahlbom, som også er professor ved Karolinska Institutet, uttalte i 2010 til det svenske nyhetsbyrået TT at elektromagnetisk stråling ikke er farlig.