Flere av verdens største stjerner, blant andre John Travolta og Tom Cruise, er scientologer. Nordmannen Geir Isene nådde det høyeste nivået i scientologikirken, men bruk av torturlignende metoder gjorde at han valgte å trekke seg ut av bevegelsen for nesten to år siden.

Tom Cruise talte under åpningen av den nye scientologikirken i Madrid i 2004. (Foto: PAUL WHITE/AP)

I onsdagens program av «TRUDE/» gir Isene oss et unikt innblikk i et av verdens mest lukkede miljøer.

Arr etter tortur

Isene forteller til programleder Trude Teige at han har sett arr på personer, som hevder de har blitt torturert:

– Jeg har sett arr fra det jeg vil kalle tortur. Det har jeg har sett på kroppen til en person, og det kan umulig ha vært noe særlig annet enn det han beskrev det som, uttaler han og beskriver i detalj hva som skjedde.

Brutale personlighetstester

Det har vært mye oppmerksomhet rettet mot scientologenes detaljerte personlighetstester. Isene har gjort rundt 6000 slike tester på andre personer, og beskriver instruksene han fikk som både brutale og slemme:

– Hensikten er jo å få deg til å se på det såreste punktet du har, og klemme på det så hardt at det gjør så inderlig vondt at du må bare innrømme at: «hjelp meg, vær så snill. Dette må jeg gjøre noe med».

Scientologikirken har en lang rekke rike og berømte støttespillere, og holder seg med storslåtte kirker rundt omkring i verden. Dette er det åndelige hovedkvareret i Clearwater, Florida. (Foto: PAUL J. RICHARDS/AFP)

Ble spyttet i ansiktet

Isene fikk god hjelp fra scientologikirken til å fungere bedre sosialt i ulike situasjoner. Likevel opplevde han også en del negative ting og det han kaller «galskap» i det lukkede miljøet. Her regjerte både hersketeknikker og manipulering:

– Allerede fra starten av så var det jo ting som skurra. (...) Jeg ble spyttet i ansiktet av en høytstående i hierarkiet. Jeg har blitt skreket til og blitt kalt de utroligste ting: det er skjellsord som du knapt kunne finne i en ordbok, uttaler Isene i programmet «TRUDE/».

En rekke historier

Ifølge Isene føyer episodene seg bare inn i rekken av historier om overgrep:

– Jeg har også hørt mange andre historier av folk jeg stoler på, som har opplevd å bli slått, sier Isene.

Selv valgte han å melde seg ut etter at han forstod at maktmisbruket og volden gjennomsyret hele den scientologiske bevegelsen. Siden han sa dette offentlig ble han i etterkant erklært som en undertrykkende person, og hengt ut av scientologer verden over.

Geir Isene er gjest hos «TRUDE/» på TV2 onsdag 25. mai klokken 22:35.