Nordmenn som drikker kaffe, drikker i snitt fire til fem kopper om dagen. Flere studier viser at dette kan ha en rekke gunstige effekter.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Nordmenn som drikker kaffe, drikker i snitt fire til fem kopper om dagen. Flere studier viser at dette kan ha en rekke gunstige effekter. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Kaffe kan være godt for kroppen

Men noen bør unnngå den svarte drikken.

Nordmenn er blant de som drikker mest kaffe i verden.Kun finnene drikker mer kaffe enn oss.

To nye studier viser at kaffe kan redusere risikoen for både bryst- og prostatakreft, melder Dagbladet. I studiene, som føyer seg inn i rekken av studier som viser en gunstig effekt av kaffe, viser det seg at det er mer enn fem kopper om dagen som gir den største effekten.

Blant annet viser det seg at kaffedrikkere reduserer risikoen for flere typer kreft. Forskning har også vist at kaffe har gunstige effekter på ulike hjertesykdommer, diabetes og Alzheimer.

Forskningen spriker

Men det er uenighet blant forskere. Noen mener kaffe forebygger kreft, mens andre mener at kaffen kan fremme kreft.

– Det er over 1000 stoffer i kaffe, og noen av de kan ha helsegevinst, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh, men legger til at det kommer an på hvor mye kaffe du drikker, og hva slags kaffe du drikker.

Vil du anbefale folk å drikke kaffe?

– Jeg vil ikke anbefale folk å drikke kaffe på samme måte som jeg anbefaler folk å drikke tran. Men du kan fint drikke kaffe og faktisk få noen fordeler av det.

Søvnforstyrrende

Lise von Krogh vil likevel ikke anbefale alle å drikke 3–5 kopper kaffe om dagen. Hun mener vi vet for lite om kaffe til å komme med så klare anbefalinger.

For kaffe har noen ulemper. En ting er at kaffe virker oppkvikkende, og kan dermed forstyrre søvn.

Lise von Krogh anbefaler en grense på fire timer mellom siste kaffekopp og leggetid for dem som kjenner at søvnen blir berørt av kaffen.

Gravide bør unngå kaffe

Ifølge von Krogh kan kaffe redusere fertilitet blant de som prøver å bli gravid. Høyt kaffekonsum kan være en risiko for abort og lav fødselsvekt. Derfor bør kvinner som er gravid, eller som prøver å bli det, ikke overdrive kaffedrikkingen.

Elin Tvedt søkte etter alt mulig på nett da hun var gravid

Kokkaffe verst

Bryggemetoden kan også ha betydning for hvor sunn eller usunn kaffen er. Det finnes fettstoffer i kaffen som kan øke ditt kolesterol.

Tidligere kokte vi kaffen mye. Da trekker disse fettstoffene ut i vannet, noe som er uheldig for hjertehelsen.

Ernæringsfysiologen anbefaler derfor å tilberede kaffe på andre måter.

– Trakter vi kaffen fanges fettstoffene opp i filteret, sier hun.

– Jo lengre tid vannet får være i kontakt med kaffegruten, desto lengre tid får disse stoffene til å passere ut i vannet. Det vil si at også presskaffe og espressokaffe er bedre enn å koke kaffen, sier Lise von Krogh.

Slik lager du perfekt kaffe