Lance Armstrong (Foto: NATHALIE MAGNIEZ/Afp)
Lance Armstrong (Foto: NATHALIE MAGNIEZ/Afp)

Hamilton: - Armstrong testet positivt i 2001

Tyler Hamilton hevder at Lance Armstrong testet positivt for EPO i Sveits Rundt i 2001.

I et intervju med programmet «60 minutes» hevder Tyler Hamilton at Lance Armstrong testet positivt for EPO i Sveits Rundt i 2001.

- Jeg vet at han testet positivt for EPO i Sveits Rundt i 2001, sa Hamilton, før han fortsatte:

- Folk tok hånd om det. Jeg kjenner ikke alle detaljene, men jeg vet at Lance sine folk og folk fra den andre siden (UCI) fant en måte å få det til å forsvinne. Det var Lance som fortalte meg dette.

Les bloggen til Magnus Sveen: Spillet er over for Lance Armstrong

Hamilton røper at han var vitne til at den sjudobbelte Tour de France-mesteren brukte det forbudte stoffet EPO ved flere anledninger.

- Jeg så ham injisere det mer enn én gang. Han var lagets leder. Han dopet seg slik alle andre gjorde. Det var en del av kulturen, sier Hamilton.

Hamiltons påstand om at sterke krefter jobbet for å feie den positive dopingtesten under teppet har interessert de føderale etterforskerne og USADA, antidopingbyrået i USA.

«60 minutes» har sett brevet som ble sendt fra det sveitsiske laboratoriet som utførte testene. Armstrongs tester ble beskrevet som mistenkelige og i tråd med EPO-bruk. I etterkant av testene møtte den sveitsiske lab-direktøren Lance Armstrong og Johan Bruyneel.

Under ed skal direktøren ha sagt til FBI at en UCI-representant kontaktet ham etter testene. Representanten ønsket at de mistenkelige testene skulle forsvinne. Direktøren bekrefter at møtet mellom ham og Armstrong/Bruyneel ble arrangert av UCI.

Under møtet skal testprosedyrene ha blitt diskutert. Omtrent på samme tid donerte Armstrong nesten 140.000 kroner til UCI. Tre år senere donerte Armstrong ytterligere 550.000 kroner.