Det er hvorvidt du er A  eller B menneske som avgjør hvordan koffein påvirker søvnen din  (Foto: Camilla Blok/TV 2)
Det er hvorvidt du er A eller B menneske som avgjør hvordan koffein påvirker søvnen din (Foto: Camilla Blok/TV 2)

Lær hvordan du lager perfekt kaffe

Her er noen enkle tilberedningstips som gjør kaffen bedre!

Aldri har utvalget av god kaffe vært så stort som nå, både i vanlige matbutikker og i spesialforretninger.

Kaffe er som vin

Nordmenn er faktisk blant de som drikker mest kaffe i verden.

Nest etter Finland er det ingen som drikker mer kaffe enn oss. Rundt fire til fem kopper kaffe om dagen er snittet for de som drikker kaffe.

Nordmenn er opptatt av at kaffen skal ha god kvalitet. Marit Lynes i i Norsk kaffeinformasjon sammenlikner kaffe med vin.

– Sier du at en rødvin er en rødvin, kan du også si at kaffe er kaffe. Men foretrekker du en rødvin fremfor en annen, så vil jeg si det er det samme med kaffe, sier hun.

Sammenlikner gammel kaffe med gammelt brød

Vi har en tendens til å lagre kaffe litt lenge.

– Sørg for fersk og god kaffe.

Det er første bud fra informasjonssjef Marit Lynes.

– Skal du ha selskap på lørdag, så åpner ikke du en flaske rødvin på mandag, sier Lynes.

Når du kjøper bønner i løsvekt bør du spørre når kaffen ble brent.

– Hele bønner bør brukes i løpet av 10 dager. Nymalt, gammel kaffe kan sammenlignes med gammelt brød.

– Lys og luft er kaffens fiender

Oppbevar kaffen tørt.

– Helst i originalposen og gjerne i en boks med tett lokk.

Hvor sterk man ønsker kaffen er en smakssak.

– Men med 60 gram kaffe per liter vann får man en god og fyldig kaffe. Gratis kaffeml finner du i dagligvarebutikken.

Kaffetrakter

Tid og temperatur er avgjørende for smaksresultatet!

– Skal du kjøpe ny trakter, anbefaler jeg at du ser etter en som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon.

Server kaffen i løpet av 30 min etter trakting!

– Ikke hold kaffen varm ved la den stå på platen, da blir den besk. Hell den i en forvarmet kanne som holder godt på temperaturen.