Kvinne arrestert for å kjøre bil i Saudi-Arabia

Aktivisten startet en kampanje for å lære kvinner å kjøre bil.

Sammen med en gruppe andre kvinner har Manal al-Sharif startet en kampanje som har som mål å bryte forbudet mot kvinnelige sjåfører i Saudi-Arabia. Hun har blant annet fått oppmerksomhet rundt kampanjen gjennom Facebook og YouTube.

Lørdag ble al-Sharif arrestert av politiet.

Oppfordrer andre til å bryte forbudet

I forbindelse med kampanjen la al-Sharif ut videoer av seg selv bak rattet på nettstedene, og oppfordret andre til å bryte kjøreforbudet.

Kampanjen har fått bred dekning, blant annet på TV-kanalen Al-Jazeera.

– Dette er en frivillig kampanje for å hjelpe kvinner til å lære å kjøre bil. I alle fall i nødstilfeller. Hva om personen de kjører med får et hjerteinfarkt, sa hun til TV-kanalen da de var med henne på en kjøretur i byen Khobar.

Slapp fri etter noen timer

Menneskerettighetsaktivist Walid Abou el-Kheir sier til kanalen at Manal al-Sherif ble arrestert lørdag av Saudi-Arabias religiøse politi, som er ansvarlige for at folk følger landets strenge religiøse lovverk.

Ifølge kampanjens Twitter-konto ble hun løslatt noen timer senere. Vilkårene for løslatelsen er ikke kjent.

Forbudet mot kvinnelige sjåfører stammer tilbake til opprettelsen av Saudi-Arabia i 1932. Ifølge Al Jazeera er Saudi-Arabia det eneste landet i verden hvor det er forbudt for kvinner å kjøre bil.