George Hincapie og Lance Armstrong (Foto: FRANCK PREVEL/Ap)
George Hincapie og Lance Armstrong (Foto: FRANCK PREVEL/Ap)

Nytt toppnavn anklager Armstrong for doping

Ifølge «60 Minutes» skal tidligere hjelperytter George Hincapie ha vitnet mot sykkelkongen.

Nylig kom det frem at Lance Armstrongs tidligere lagkamerat Tyler Hamilton i et intervju med «60 Minutes» hevder å ha sett sykkelkongen bruke doping i sesongen han tok sin første Tour de France-triumf. Armstrong selv bedyrer sin uskyld, men nå skal enda en toppsyklist ha trådt frem og fortalt om amerikanerens fortid.

Les også: Hamilton: – Jeg så Armstrong bruke EPO

Ifølge «60 Minutes» har tidligere hjelperytter George Hincapie vitnet overfor en storjury om hvordan de to skaffet hverandre både testosteron og EPO i forkant av de store rittene. Amerikaneren selv vil ikke kommentere innholdet i programmet som sendes søndag kveld amerikansk tid.

– Jeg vet at du har en jobb å gjøre når du stiller disse spørsmålene. Jeg har også en jobb å gjøre. Min jobb er å sykle, og promotere sporten vi alle elsker. Det er hva jeg har ofret livet mitt til. Jeg har ingen interesse av å dra sporten ned i gjørma, så beklager: Ingen kommentar, sier han til Velonews.

Dermed begynner listen over personer som anklager Armstrong å bli lang. Tidligere har ryttere som Floyd Landis, Frankie Andreu og Tyler Hamilton gått ut og sagt at Armstrong jukset, men flere har påpekt at blant annet Landis og Hamilton – som tidligere har dopet seg og løyet for å dekke over – ikke har nok troverdighet da de kom med beskyldningene mot Armstrong. Nå stiller saken seg annerledes, da Hincapie er en svært respektert rytter, som aldri har blitt tatt for juks. Amerikaneren har i tillegg vært Armstrongs mest trofaste hjelperytter, og de to har vært som brødre å regne. Hincapie er også den eneste som har vært med på samtlige av Lance Armstrongs syv Tour de France-seire (syklet for US Postal i årene 1997-2004 før han senere gikk til Discovery-laget).

Hamilton er selv suspendert for gjentatt dopingbruk i åtte år, og i kjølvannet av hans intervju i det amerikanske programmet uttaler en av Armstrongs advokat følgende:

– Hamilton søker aktivt å tjene penger på å skrive en bok, og nå har han komplett skiftet sin historie fra hva han har fortalt tidligere – slik at han skal få komme seg på 60 Minutes og øke sjansene til salg. Men grådighet og hunger for publisitet kan ikke endre fakta: Lance Armstrong er den mest testede utøveren i idrettshistorien. Han har vært gjennom nesten 500 tester i løpet av 20 års konkurranse.

Les også: Her er Tyler Hamiltons tilståelsesbrev til familien

Ifølge Velonews skal Robert Luskin og Ted Herman, to av Armstrongs advokater, ha sendt et brev til Jeff Fager, CBS styreformann og produsenten for «60 Minutes», og omtalt programmet som «skammelig journalisme» og «et alvorlig brudd på de mest grunnleggende journalistiske prinsipper».

Andreu på sin side støtter Hamilton og Hincapie.

– Du finner ikke en finere, mer troverdig og respektert person. Lance (Armstrong) har ødelagt, angrepet og revet i filler alle som har sagt noe mot ham, sier rytteren, som også tror Hamilton snakker sant.

– Jeg er sikker på at det har vært veldig vanskelig å bære på dette i så lang tid. Jeg gikk ikke gjennom prosessen med å måtte lure folk og lyve. Det han går gjennom nå er noe jeg aldri har måttet forholde meg til. Jeg gikk ut og innrømmet alt, og det var vanskelig nok, sier Andreu.

Armstrong selv bagatelliserer anklagene på Twitter:

– 20 års lang karriere. 500 dopingkontroller over hele verden, i og utenfor konkurranse. Aldri en positiv test. Jeg behøver ikke å si mer.