Forskning viser at man kan bli avhengig av usunn mat. (Foto: Scanpix/SCANPIX)
Forskning viser at man kan bli avhengig av usunn mat. (Foto: Scanpix/SCANPIX)

Du kan bli avhengig av junkfood

Dersom du daglig har lyst på burger og usunn mat – vær på vakt.

Ny forskning viser at enkelte opplever en avhengighet som kan sammenlignes med rusmisbruk.

LES OGSÅ: Her er kaloribombene

48 friske, unge kvinner har deltatt i en studie gjort av forskere ved Yale University i USA. Både normalvektige og overvektige var med. Dette er den første vitenskapelige undersøkelsen som knytter symptomer på vanedannende spisemønster med hjerneaktivitet både hos overvektige og slanke personer.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

Skannet hjernen
Forsøkspersonene fylte ut et spørreskjema for å definere sin avhengighet ut i fra «Yale Food Addiction Scale». Neste del i undersøkelsen var å skanne hjernen til kvinnene mens de kikket på bilder av fristende sjokolademilkshaker eller energifattige drikker.

LES OGSÅ: Gjør pizzaen sunnere

Deltakerne som var avhengige av mat, både de slanke og overvektige, hadde høyere aktivitet i deler av hjernen som er ansvarlig for begjær og motivasjonen for å spise, men mindre aktivitet i delene av hjernen som hemmer spiselyst.

Studien viser at i likhet med rusavhengige, kan personer som viser tegn på matavhengiget, slite med sultfølelse og stor spiselyst. Enkelte føler at de ikke har kontroll når de spiser god mat.

Påvirket av reklame
– Resultatene av studien støtter teorien om at tvangsmessig spising kan være drevet av en forventning om mat som belønning, og at de avhengige har større sannsynlighet for å bli påvirket av reklame, både fysisk og psykisk, sier hovedforfatter og stipendiat i klinisk psykologi ved Yale University, Ashley Gearhardt.

LES OGSÅ: 11 supertips for å spise sunt

Forskerne mener det er en kime til bekymring at velsmakende mat konstant er tilgjengelig og tungt markedsført i samfunnet.

De hevder at arbeidet for å endre mathverdagen kan være avgjørende for at man klarer å gå ned i vekt. Endringene kan også være avgjørende for forebygging av vektproblemer, da forskerne mener at matassosiasjoner kan ha motiverende egenskaper som ligner på narkotika.

Utfordring for folkehelsen

Klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken. (Foto: Helse Bergen/)
Klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken. (Foto: Helse Bergen/)

Klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken synes dette er spennende forskning. Morken jobber ved Institutt for indremedisin på Universitetet i Bergen.

– Overspising og overvekt er en utfordring for enkeltpersoner og for den generelle folkehelsen. Problemstillingen fortjener fokus fra forskere og fra helsemyndigheter. Dessverre er det langt fram fra denne type forskning til eventuell medisinsk behandling av matavhengighet, sier hun til TV 2 Sporty.

Dette kan du gjøre
– Fremdeles er det opp til hver enkelt av oss å prøve å kontrollere denne siden av oss selv. Noe kunnskap fra forskningen kan vi allerede nå dra nytte av. Vi vet at faste og sult fører til tilsvarende bilde i hjernen som avhengighet gjør, og dette kan vi gjøre noe med, sier Morken og kommer med flere eksempler:

– Vi kan spise oftere, vi kan spise før vi blir sultne. Da spiser vi mindre. Det er viktig at gode matvaner starter tidlig i barnealder, sier hun.

Endre livsstil
Kostholdseksperten forteller videre at det ikke nytter å bare spise mindre av en allerede usunn kost.

– Et kosthold som gir oss tilstrekkelig energi, men mangler essensielle næringsstoffer, vil også øke behovet for mer mat. Det er ikke lett å endre livsstil og et innarbeidet kostholdsmønster, men det er dessverre per i dag den eneste veien å gå.

– Er det noen matvarer som er spesielt avhengighetsskapende?

Vi ser at matavhengighet ikke knytter seg til enkelte matvarer, selv om noen lettere fører til overvekt ved overspising. Kombinasjonen sukker og fett, som i kaker, kjeks, sjokolade, chips og pommes frites, er en kombinasjon som både gir mye energi og som samtidig kan gi et mangelfullt kosthold fordi de er næringsfattige. Disse vil da teoretisk føre til mer avhengighet. Det er også mulig å ha et avhengighetsforhold til fete oster og fete kjøttprodukter, men her er det mye vi fortsatt ikke vet, sier Morken.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!