Den 89 år gamle amerikanske radio-evangelisten Harold Camping hevder hardnakket at verden slik vi kjenner den vil gå under lørdag 21. mai 2011.

Skeptikere og troende

Ved hjelp av avanserte numeriske kalkyler mener Camping at han har regnet seg fram til den nøyaktige datoen - og den er på lørdag. Mange er selvsagt skeptiske til teorien, men samtidig har flere tusen mennesker verden over tatt den for god fisk.

Et google-søk på «Harold Camping may 21» gir hele 4,9 millioner treff.

Ifølge Campings spådom vil det hele starte like før midnatt i kveld, israelsk tid. Angivelig vil verden bli rammet av et jordskjelv ingen har sett maken til.

Advarer folk

Den siste uken har redde troende demonstrert i New Yorks gater med advarsler om at dommedag er nær.

– Det vil bli plutselig og globalt. I mange skrifter står det om en «plutselig ødeleggelse», sier troende Robert Fitzpatrick til New York Daily News.

Han er en av mange som jobber hardt for å advare sine medmennesker før den påståtte katastrofen inntreffer.

camping (Foto: SPENCER PLATT/Afp)

– Jeg må advare folk om hva som kommer. Som en av de som forstår seg på verdens undergang, er det min plikt, sier han, men innrømmer at han møter liten forståelse.

– Min søster tror ikke på det, selv om jeg har forsøkt å fortelle det til henne. Men slik er det med de fleste.

Han har likevel ikke mistet troen. Så sikker er han, at han har betalt 140.000 dollar for plakater over hele New York med advarsler.

Spådde undergangen i 1994

Ifølge tolkninger av Bibelen vil verden bli rammet av en ukjent katastrofe like før Messias materialiserer seg. Predikant Harold Camping mener starten på undergangen blir 21. mai og fem måneder senere vil hele verden og universet bli fullstendig utslettet. Bare kristne vil da få adgang til himmelen.

Beregningene hans gjøres ut fra den hebraiske kalenderen, den synodiske måne-kalenderen og den gregorianske kalenderen. Sammenlignet med moderne tid og annen informasjon fra Bibelen, mener han å kunne fastsette nøyaktige datoer for historiske øyeblikk, blant annet korsfestelsen. Metoden publiserte han i boken «The Biblical Calendar of History» i 1970.

Camping har også en gang tidligere spådd verdens undergang. Den gangen mente han 6. september 1994 var datoen. Da 7. september kom, innrømmet han at han nok hadde tatt feil.

– En falsk lærer

Det tror andre dommedagsprofeter har gjør denne gangen også.

– Han har mistolket Bibelen. Han er en falsk lærer. Ingen vet den nøyaktige datoen for når dette vil skje, sier forfatter og evangelist Steve Wohlberg til Daily News.

Istedet tror han Camping utnytter frykten som allerede råder i verden, etter blant annet jordskjelvet i Japan og uværet i USA.

– Folk ser alle katastrofene og alt som foregår på planeten og dette fører til en enorm interesse for bibelske profetier. Jeg mener Camping utnytter den interessen, men han tar feil, sier Wohlberg.

Han kaller beregningsmetoden for en blanding av virkelighet og fiksjon og resultatet latterliggjør kristne.

– Han får en del å svare for

I stedet for å frykte hva lørdagen har å by på, er han mer redd for at søndag vil bli en katastrofedag for Campings tilhengere.

– De kan bli desillusjonert om troen. Og de som har gitt penger og eiendom til Camping, kan få store økonomiske problemer. Slik jeg ser det, vil Harold Camping ha en del å svare for overfor Gud når den virkelige dommedagen kommer.

Gjennom tidene har dommedagsprofetiene florert og mange bøker er skrevet om emnet. Mest kjent er kanskje Maya-kalenderens spådom om at verden stopper 21. desember 2012.

Den som lever, får se.