håndverker (Foto: TV 2 hjelper deg)
håndverker (Foto: TV 2 hjelper deg)

Slik forhandler du pris med håndverkerne

Her er interiørarkitektens triks for hvordan du best presser prisene.

Trond Ramsøskar er interiørarkitekt og har designet alt fra boliger til butikker og hoteller. Her er hans tips til hvordan du bør forhandle med håndverkerne.

Fastpris er oppskrytt

– Det legges altfor mye fokus på det å hente inn anbud og gi en best mulig fastpris. Min erfaring er at det ikke alltid er lønnsomt, sier Ramsøskar.

I TV 2 hjelper deg sin satsning på privatøkonomi har Trond hjulpet Toril Nikolaisen Kilde med å ferdigstille sin 100 år gamle sveitservilla – et oppussingsprosjekt som har vart i 15 år.

Les saken: Pusser opp sveitservillaen for halv pris

Få kontroll på prosjektet

Trond mener det er gode muligheter for å dra i land lønnsomme avtaler med håndverkere, men tror de fleste har mye å hente på og heller avtale en fast lav timespris fremfor en fastpris på hele prosjektet.

– Når håndverkere gir en fastpris er de nødt til å legge inn en ekstra margin for å sikre at de ikke går i tap, derfor er det bedre å forhandle på timesprisen, forklarer Ramsøskar.

Han legger til at det forutsetter at du har mulighet til å følge opp prosjektet selv.

– Be om å få timelister og spesifisert faktura, da har du mye bedre kontroll på prosjektet, sier Trond.

Les også: Tonjes leilighet rant over av kakerlakker

Se også: Fikk tilbake leiligheten full av brukte kondomer, tyvegods og dop

Be om å få håndverkerrabatten

Ramsøskar mener også det er penger å tjene på å be om å få en del av håndverkerrabatten.

– Håndverkere får ofte 30-50 prosent rabatt på varer og materialer ved byggvarehus, spør om du kan få for eksempel 15-20 prosent av denne. Det burde være oppnåelig, mener han.

Ramsøskar mener likevel det aller viktigste er å sørge for at håndverkerne du får inn er flinke. Dersom du ikke kjenner dem fra før anbefaler han at du sørger for å få noen referanser slik at du kan kontrollere at de gjør en god jobb.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter