Er du utbrent? Ikke gå tilbake på jobb før du er klar for det. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Er du utbrent? Ikke gå tilbake på jobb før du er klar for det. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Er du ikke klar til å gå tilbake til jobb, så ikke gjør det

Psykolog John Petter Fagerhaug svarte på nettprat om utbrenthet. Les svarene her!

Psykolog John Petter Fagerhaug mener utbrenthet ikke er en sykdom, men en måte kroppen forsvarer seg på.

– Først må man akseptere situasjonen. Så må man øve seg på å hvile og å lytte til kroppens behov, forklarer psykologen.

Han sammenligner slitenhet med sult. Sult er heller ingen sykdom.

– Er du sulten, må du spise. Sånn er det med slitenhet også. Det hjelper å hvile. Og hvis du ikke klarer det, er det lurt å få hjelp til det av en profesjonell behandler.

Svar på nettprat

Psykolog John Petter Fagerhaug svarte på nettprat om utbrenthet. (Foto: God morgen Norge)
Psykolog John Petter Fagerhaug svarte på nettprat om utbrenthet. (Foto: God morgen Norge)

19.05.2011 Kl. 09:29

Etter å ha jobbet seint og tidlig over år samtidig med styr med familen våknet jeg en morgen og ville ikke stå opp...Ikke tale om... Selv etter et langt yrkesliv med gode holdninger til det å gå halvsyk på jobb hjalp ikke meg... Etter 3 dager i sengen ble jeg sykmeldt...Etter en god uke på sofaen tok jeg meg i nakken og gikk jeg ut i hagen... Noen dager senere gikk jeg på kort tur i nabolaget... etter noen uker kom jeg meg ut i naturen og endte tilslutt opp med lange spaserturer i naturen.... 4-5 timer pr. dag..(dette er kortversjonen).. 3-4 mnd. senere klarte jeg å komme meg på aktiv sykemelding og tilslutt i full jobb... Har nå vært 10 år i jobb uten problemer, men har lært meg en ting: Sett strenge grenser for hvor mye arbeidsgiveren skal få av fritiden!!! Selv om man trives godt i jobben og ikke merker at man er sliten, har vi behov for å slappe av.....Det er kun oss selv som vet når nok er nok... Ta vare på den helsen du har, da det er ingen andre som gjør det.

JA!

"Sett strenge grenser for hvor mye arbeidsgiveren skal få av fritiden!!!"

19.05.2011 Kl. 08:55

Hei. Det virker så lett og stable seg på beina når en er i kjelleren. Hva gjør man når selv ikke fastlege og psykologer tar dette alvorlig? Man blir latterligjort av proffesjonelle så vel som hos andre naboer og familie. Jeg får bare en kald skulder og detter lengre ned. Jeg kan klatre men dette er slitsomt. Hvor kan man bli trodd?

Vet dette ikke er lett, men treffer du bare amatørmessige profesjonelle, let videre til du finner noen som kan det. De finnes!

Lykke til

John Petter Fagerhaug

19.05.2011 Kl. 08:53

Hei. Jeg har vært sm. 50% i 5 uker nå, er så sliten av å ha ondt i kroppen hver morgen. Kjennes ut som om jeg har influensa hver dag. I tillegg sliter jeg med mange tanker ang. mine folelser i ekteskapet. Sliter med konstant dårlig samvittighet for at jeg ikke har overskudd. Tenåringer som er utakknemlige og ikke tar ansvar. Kan det være en beg. utbrenthet?? Hva anbefaler du meg å gjøre? Skal jeg beg. i full jobb igjen nå når sm. går ut om 2 uker?

Trenger du først sykemelding er skikkelig 100% sm det beste. Er du sliten så er det det beste. Da er det viktig å legge bort alt som tar mental energi en periode. 50% Sm gir deg jo aldri helt fri.

Teåringer gjør som de har lært. De tar ikke ansvar fordi noen andre gjør det for de. Er du en ansvartyv? Har de blitt offre? Hva skjer hvis du lar de seile litt sin egen sjø?

Lykke til

John Petter Fagerhaug

19.05.2011 Kl. 08:54

HEI. JEG HAR EN JENTE PÅ 17 ÅR M ME, HØRTES UT SOM MANGE LIKE SYMTOMER SOM UTBRENTHET... HVA KAN JEG GJØRE FOR Å KLARE Å FÅ HENNE M TIL PSYKOLOG ELLER TERAPAUT? HØRER MANGE FÅR HJELP DER..

Vil hun ikke selv, så har vi ett problem. Hør om Live Landmark kan hjelpe henne, se om det er lettere enn å friste/true med psykolog ;)

Lykke til

John Petter Fagerhaug

19.05.2011 Kl. 08:56

Jeg gikk på en smell våren 1992, da hadde jeg 3 jobber. Det gikk ca 3 år før jeg prøvde meg i arbeidslivet igjen, men fortsatt har jeg følgende symtomer:

Jeg har lett for og si JA til og hjelpe andre, men når dagen kommer blir jeg kvalm og uvel eller jeg blir fryktelig sliten og trøytt. Det føles som jeg prøver og gå opp en stige, men når jeg passerer noe over halve vegen, raser jeg ned att og helt i bakken. Er det normalt og ha det slik etter så mange år ?

I 2000 fikk jeg et hjarteinfarkt, etter nye 3 år begynte jeg i arbeidslivet att i en 50% stilling, men januar 2009 måtte jeg gi opp, klarte ikke mer, så nå er jeg 100% uføretrygdet... Kan dette være resultatet av en total utbrenthet ?

Hei Gunnar, kall det gjerne utbrenthet, men det virker på meg som om du rett og slett bruker deg opp. Si ja til deg selv istedenfor, bli mer egoistisk og gjør det som er best for deg.

Lykke til

John Petter Fagerhaug

19.05.2011 Kl. 08:54

Jeg ble utbrent for 2 år siden. Er for tiden i arbeidstrening. Er det normalt at jeg fortsatt ikke takler mentalt krevende oppgaver etter så lang tid med hvile?

Hvis det er normalt for deg så er det normalt for deg. Men har hjernen din hvilt i 2 år egentlig?

19.05.2011 Kl. 08:52

Har stått venteliste til DPS siden januar og har fått brev nå i mai om at det er forventa 4 mnd igjen til jeg får hjelp.. Kan du anbefale noe alternativ behandling som kan hjelpe og som ikke koster altfor mye?

Alt som får deg til å gire ned, i kropp og hodet vil hjelpe.

19.05.2011 Kl. 08:58

Hei,

Jeg har vært sykemeldt i 3 mnd etter å ha "møtt veggen". Når jeg nå skal begynne å jobbe igjen delvis sykemeldt synes jeg det er veldig vanskelig å sette grenser. Både jeg og omgivelsene forventer at jeg er tilbake for fullt igjen. Har mye skyldfølelse fordi jeg ikke klarer å prestere som før, både på jobb og privat. Har du noen tips til hvordan jeg kan omstille meg og tenke annerledes?

Er du ikke klar til å gå tilbake til jobb, så ikke gjør det. Noe sier meg at du lytter for mye til andre og for lite til deg selv. Hva trenger kroppen din egentlig? Følg det :)

Lykke til

John Petter Fagerhaug

19.05.2011 Kl. 09:07

hei.Jeg har i 2 år vært borte på jobb 10-12 timer hver dag, og sånn som nå, så har jeg en influensealignende følelse, men uten feber..bare vondt i nakken og hodet og "skrangler"meg gjennom dagene.Har vært inne på tanken om d kan være stress eller at jeg faktisk er sliten som er grunnen. Nå har det seg sånn at jeg ikke kan ha kortere dager heller, så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Hei hei Siw. Sett av tid til å gjøre mer ingenting når du har mulighet til det, det er det kroppen prøver å fortelle deg. Klarer du bare 5 minutter hver dag, så er det en start. Neste uke kan du prøve 10 minutter.

Prøv å la tankene bare fly i alle retninger, ikke heng deg opp i noen tanker, bare la de fly forbi. Tren på det, se hva det gir deg etterhvert.

Lykke til

John Petter Fagerhaug

19.05.2011 Kl. 08:52

Jeg har opplevd en tung tiårs periode med bl.a. skilsmisse, turbulent arbeidsliv, tap av foreldre og flere tilfeller av alvorlig syke barn. Jeg har hele tiden taklet motgangene alene, intil jeg mistet min sønn i vinter. Jeg har ikke klart å komme tilbake til arbeid etter det. Dagene bruker jeg nå etter beste evne til fysiske aktiviteter blandt annet innen et prosjekt for sykemeldte. Jeg opplever nå sider av meg som jeg ikke har opplevd på mange år. Dette er egenskaper som problemløser og glede av sosialt samvær. Mine tanker går i retning av å gjenoppta arbeidet som lærer i August. Dette er mye pga opplevde forventninger fra arbeidsgiver og fastlege.

Hvor fort er det vanlig å komme seg etter å ha vært utbrent, og er det fornuftig å gå tilbake til full lærerstilling 8 måneder etter første sykemelding? Jeg spør fordi jeg ikke har noen erfaring med min tilstand, og fordi jeg vil tilbake til arbeid men uten å gå på en ny sykemelding.

Ja, det er som regel mulig å gå tilbake i jobb etter 8 mnd sykemeldt. Utfordringen ligger i hvor flink du er til avkobling, hvile og søvn i den periode.

Vær foriktig med fysisk og mental aktivitet, det er det som leder til slitenheten. Gjør det motsatte.

Finn en og prate med, tøffe opplevelser trenger å få luftet seg.

Lykke til

John Petter Fagerhaug

19.05.2011 Kl. 09:05

Jeg synes Benedikte Rasmussens symptomer slik hun beksrev dem, minnet mer om depresjon, Hva mener du er forskjellen på depresjon og utbrenthet?

Godt spørsmål Anne. Jeg tenker at depresjon kommer av utbrenthet eller egentlig slitenhet. For meg er det ikke viktig å se forskjellene på de begrepene, men å se at de begge kommer av for høyt aktivitetsnivå for lenge, og løses med det motstte.

19.05.2011 Kl. 08:59

Hvordan går man fram for å finne ut om man er utbrent. både jeg og sønnen min på 14 har slitt nå i over 4 år. orker ingen ting av ingen ting. helt utslitt og vil helst bare sove. har prøvd og snakke med leger om det men føler ikke jeg blir hørt..

Sov i vei og se hva som skjer. Prøv å gjøre mye ingenting.

19.05.2011 Kl. 08:53

Blir man noen gang såkalt frisk av utbrenthet? Jeg tenker på når du ikke er i en livssituasjon der du kan få hvilt deg.

Får du ikke hvilt deg, så får du ikke noen løsning. På tide å se litt nærmere på din livssituasjon.

18.05.2011 Kl. 18:21

Har det siste året følt ulyst ved å gå til jobb. Mistet helt arbeidsgleden. Plages av Psoriassis og har det forferdelig på vinteren. Har den siste uken tenkt at jeg må bestille time hos min lege fordi jeg føler meg utbrent etter 36 år i helsesektoren. Blitt alt for mye stress og snakk om sparing. Psoriassis tåler ikke stress. Lurer på om Psykologen har et godt råd å gi meg? Blir sliten av å ha det slik.

Når du ikke er på jobb, så er du ikke på jobb. Bruk privatlivet ditt til det beste for deg selv - lat som om du klarer å være litt mer egoistisk privat og fokuser på hva som er bra for deg.

Reduser ditt personlige engasjement i forhold til sparing på jobb. Problemer er ikke bare ditt, det er de som sparer sitt :)

Lykke til

John Petter Fagerhaug

18.05.2011 Kl. 18:06

Kan man bli utbrent av å rett og slett tenke for mye? Jeg har gått sykemeldt i over 6 måneder og det eneste jeg har fått gjort er en nevrologisk test pga store søvnproblemer. Jeg er konstant trøtt og veldig sliten i kroppen, men å få en god natts søvn er klin umulig. Jeg må hvile etter den minste lille anstrengende oppgave, men å sove dypt og lenge slik at jeg blir uthvilt- det får jeg ikke til. I utgangspunktet mener jeg selv at alt dette har komt ut av kontroll fordi jeg er en person som ikke er flink til "å slå av hjernen," og til slutt ble det for mye og søvnrutinene mine er nå helt på bærtur og jeg føler først NÅ at jeg er utbrent, noe som jeg fikk servert som årsak til at jeg er så sliten allerde ved første legebesøk. Føler at jeg har blitt utbrent av å gå så lenge uten å få noen konkret hjelp til å slappe av og sove!

Ja, vi blir slitne av å tenke for mye for lenge. Prøv å skrive ned alt du tenker, tøm alt ned på papiret eller en fil. Skriv helt usensurert og kaotisk, du kan jo slette/makulere alt senere. Du kan også bable alt du tenker til en diktafon eller liknende, poenget er å få det ut, det er ikke noe å spare på :-)

Finn en profesjonell samtalepartner du kan "tømme" deg for. Det er en grunn til alle disse tankene, en sortering gjennom samtaler kan gjøre at du får glede av dine tankene og ikke bare sorg.

Sov godt :-)

John Petter Fagerhaug

19.05.2011 Kl. 08:28

Blir det mange likhetstrekk med ME?

Takk for svar:)

Ja, jeg tror ME er en grad av utbrenthet. Det virker i hvertfall som om årsaken til utbrenthet(dvs. for mye aktivitet for lenge), er den samme som årsaken til ME.

18.05.2011 Kl. 17:54

Min kjæreste møtte veggen i desember 2009. Han fikk en kroppslig reaksjon han ikke forsto noe av den gangen, på vei hjem fra jobben en sen kveld. Han var blant annet svimmel og han fikk synsforstyrrelser som medførte at han kun turte og kjøre i 10 km i timen. Hadde han ikke vært så nærme hjemmet, hadde han stoppet bilen helt. Hjemme fikk han skjelvinger og han klarte ikke og roe seg. Han har så masse spørsmål på hvorfor ting ble som de ble. Han har gått til en psykiater, men han sa det ikke var noe psykisk så det var ikke mye han kunne gjøre. Han har også lest mye på nett, men han føler ikke at noen har noen skikkelige svar til ham, fordi de vet ikke. Hvorfor muskelaturen spenner seg opp helt av seg selv? Hvorfor klarer han ikke og slappe helt av? Hvorfor dirrer kroppen hans etter en natt søvn? Bør han fortsette og trene? Hvorfor blir han svimmel? Hvorfor klarer han ikke og konsentrere seg? hvorfor får han slike synsforstyrrelser? Osv osv. Tror nesten det har vært det verste for ham. Ikke og få skikkelige svar han kan nytte seg av.

Hvem kan han i såfal hendvende seg til? Vi bor i Buskerud fylke nær Hønefoss. Hadde satt stor pris på svar.

Hei Linda, lurt at dere tar tak i dette. Fortsett å prøve å finne en samtalepartner som forstår disse tingene, det er mange av de der ute.

Det viktigste her er å trene på å gjøre ingenting, og å trene på å lytte til kroppens signaler, og å ta de alvorlig. Kroppen er utviklet igjennom tusenvis av år, ikke undervurder det den forsøker å fortelle.

Forsøk også masse søvn en periode. Han kan nok bli slappere av det i starten, men etterhvert vil energien komme tilbake.

Dere finner noe om min måte å tenke på på www.fagerhaug.no

Lykke til

John Petter Fagerhaug

18.05.2011 Kl. 21:31

Mitt problem er at jeg på død og liv skal reise på jobb selv om jeg er sliten. _Syntes at det er et nederlag å sykmelde meg pga dette er både fysisk og mentalt. Hva skal jeg si til legen?

Er dette grunn nok,?Jeg jobber 2-4scedule offshore, men føler meg ikke uthvilt for tiden. Har reist i 13 år.

Bra å ikke gå til sykemelding med en gang, se om du først kan bruke den fritiden du har til å slappe av mer, sove og gjøre mye ingenting.

Blir tilstanden din ikke bedre, se på sykemelding som en pausemelding og forklar akkurat hvordan du har det til legen.

Det viktigste er at du finner tid og rom til å gire ned.

Lykke til :-)

19.05.2011 Kl. 08:37

Du sa noe som dette at det er medisin å være seg selv, spseielt i en utbrent tillstand. I en slik periode er man ofte mørk til sinns og har kanskje angst. Skal man bare slippe opp alt og være slik man er eller skal man jobbe med tankene sine. Er redd for at hvis man bare lar det mørke får råde vil bare bli verre og verre. Eller?

Bra spørsmål Gry. Og ja, stol på deg selv, vær deg selv og ikke vær redd. Å jobbe med tankene dine har du tydelighvis gjort lenge, ta deg fri nå.

Blir det for mørkt, finn en samtalepartner du kan lufte deg sammen med.

MÅ NOK GI MEG HER NÅ. På tide med en pause - ut i solen og bare være & gjøre ingenting noen minutter.

Takk alle sammen for spørsmål, beklager at jeg ikke rekker å svare på alle.

Husk at kroppen er motivert til å være frisk! Ikke undervurder vår fantastiske kropp.

STÅ PÅ OG SLAPP AV

Psykolog John Petter Fagerhaug