hage1 (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
hage1 (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Dette er den samme hagen – før og etter

Her får du hagedesignerens aller beste hagetips.

Vi ba hagedesigner Darren Saines hjelpe oss med å gjøre klar en tom liten hageflekk klar til sommeren.

I en rekkehushage på Stovner i Oslo var det store rom for forandring.

– Ingen hager er katastrofe. Men, denne er liten, jeg kan ikke nekte for det, sa Darren da han fikk se hagen for første gang, sier Saines, som blant annet har deltatt i den prestisjefylte konkurransen Chelsea Flower Show.

Les også: Pusset opp sveitservillaen for halvparten av prisen

hage3
  (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
hage3 (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Små hager, store planter

Totalt er hagen på mindre enn 30 kvadratmeter, og det legger føringer for hva Darren kan gjøre.

– En feil mange gjør er å fylle små hager med små planter. Men da ser hagen enda mindre ut. Ta deg råd til å kjøpe et par ganske store planter i tillegg, det får hagen til å se større ut.

Derfor går Darren blant annet til anskaffelse av et stort lønnetre som han planter midt i blomsterbedet. Lønnetreet skjermer også for innsikt til sittegruppa Darren plasserer på terrassen.

– Et tre har ofte en side som er finere enn de andre. Derfor må man bestemme seg; vil man se den fine siden fra sofaen, eller vil man at de som passerer utenfor skal se den?

Les også: Alle våre tester i Testbasen

hage4 (Foto: Lisa Dyremyhr
  Bakke)
hage4 (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Rhododendron populær

I bedet planter Darren blant annet astilbe, prydgress og klassikeren Rhododendron. Sistnevnte er en veldig populær plante i Norge, siden den er både vintergrønn og blomstrer i fine farger om sommeren.

– Jeg tar av halvparten av knoppene når jeg planter den. Da vil mer av energien gå til røttene, sier Darren.

Se også: Vi testet blomster - sjekk resultatet

Less is more

De fleste av oss foretrekker fine farger når vi anlegger blomsterbed. Men når han velger farger går Darren etter «less is more»-prinsippet.

– Jeg liker farger. Men jeg liker ikke for mange farger, særlig ikke når det er et lite blomsterbed. Da velger jeg noen få farger som matcher godt.

Når det gjelder plassering av planter i bed anbefaler Darren å plante ting i bølger. Plantene vil da vokse fint i hverandre.

– Før satt folk gjerne «en plante her, og en plante der», og det så gjerne ut som et tivoli.

hage2
  (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
hage2 (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Utsikt fra terrassen

På terrassen plasserer Darren en stor sittegruppe, men mellom den og vinduene plasserer han også store potter med store blomster i.

– Når man sitter inne og ser ut er det mye hyggeligere å se blomster, enn å stirre ut på enda flere tomme møbler, sier hagedesigneren til TV 2 hjelper deg.

Les også: Linn (24) flyttet inn og pusset opp - ble kastet ut

Sjekk priser

Nordmenn er blitt storforbrukere hva hage angår, det synes godt på mengden magasiner og tv-programmer som omhandler hagearbeid. Årlig bruker vi mellom 8 og 10 milliarder kroner på hagesentre.

TV 2 hjelper deg har sett på priser hos de tre største hagesenterkjedene i Norge: Plantasjen, Hageland og Bo Grønt.

For essensielle varer som jord er det liten forskjell i priser, men skal du for eksempel kjøpe større mengder med hekk kan det være lurt å gjøre litt research dersom du har flere hagesentre tilgjengelig.

Hekken Thuja Smaragd (60-80 cm) koster for eksempel kr 79,90 hos Plantasjen Jessheim, mens den koster 169 hos Bo Grønt Myrvold Planteskole og Hagesenter på Jessheim.

Les også: Tonjes leilighet rant over av kakerlakker

Samme kjede, forskjellig pris

Også innad i kjedene kan du finne store prisforskjeller. På vår ringerunde til flere hagesentre rundt i landet varierte prisene vi fikk oppgitt på Thuja Smaragd (80-100 cm) med opp til 100 kroner i forskjellige Hageland-butikker.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter