sveitservilla (Foto: TV 2 hjelper deg)
sveitservilla (Foto: TV 2 hjelper deg)

Pusset opp sveitservillaen for halv pris

Trengte 100.000 for å ferdigstille huset, fikk det til med 50.000 kr. Sjekk hvordan det gikk til.

I 15 år har Toril Nikolaisen Kilde slitt med et oppussingsprosjekt hun ikke har fått ferdigstilt.

Denne våren er hun med i TV 2 hjelper deg sin satsning på privatøkonomi. Vår økonomiekspert Siw Ødegaard har sammen med interiørarkitekt Trond Ramsøskar hjulpet henne med å realisere sin store drøm.

Les også: Er det mulig å spare 130.000 kroner på et halvannet år?

Oppussing til 50.000

Toril kjøpte oppussingsobjektet i 1996 sammen med sin daværende ektemann. Da totalrenoverte de huset: Taket ble skiftet, veggene etterisolert og fasaden tilbakestilt til sin originale sveitservilla-stil.

Høsten 2008 skilte Toril og ektemannen lag og prosjektet ble for stort for Toril alene.

– Oppussingen stoppet opp både på grunn av økonomi, jeg kjempet hardt for å klare å beholde huset i utgangspunktet, og på grunn av en tilbakevendende senebetennelse, forteller Toril.

Imidlertid ønsket hun sterkt å få huset ferdig. Økonomiekspert Ødegaard gjorde en grundig gjennomgang av Torils økonomi og fant raskt ut at det ikke fantes rom i økonomien til å finansiere en ferdigstilling til 100.000 kroner.

eplehagehuset (Foto: Siri Guldteig Larssen)


Les saken: Slik fikk fotballaget sponsormidler for over 100.000 kroner

Dugnad og egeninnsats

Hun anbefalte en refinansiering som innebar at Toril lånte 50 000 kroner til prosjektet. Utfordringen var da hvordan man skulle hale dette i land for halvparten av prisen.

– I dette prosjektet har vi vært helt avhengige av dugnad og egeninnsats, det hadde blitt for dyrt å leie inn profesjonelle til å gjøre alt arbeidet, forteller Ødegaard.

Leide hjelp til å gjøre de uoverkommelige tingene

Mye av jobben var å legge en god plan for hva man trengte av fagfolk og hva Toril og familien kunne gjøre selv.

– Det viktigste var at Toril fikk hjelp til å gjøre de store, tunge tingene som var hovedårsaken til at prosjektet ikke var ferdigstilt, forteller interiørarkitekt Ramsøskar.

sveitservilla3 (Foto: Privat)


Les også: Linn (24) flyttet inn og pusset opp - ble kastet ut

Utført av profesjonelle

Alt av maling er gjort på dugnad, mens utskifting av råtne bord i inngangsparti, sliping av gulv, reparasjon av 100 år gammel trapp og montering av lister og takrenner er utført av en profesjonell snekker.

Interiørarkitekt Ramsøskar har selv tegnet løsningen for hvordan Toril kunne fikse opp i gangen, som var et av hovedproblemene til Toril. Hun var oppgitt over hvordan det hele tiden samlet seg rot der og at ingenting hadde sin plass.

Se også: Fikk tilbake leiligheten full av brukte kondomer, tyvegods og dop

Spesialdesignet kott tilknyttet gangen

– Dette er en gang der det hele tiden er mye folk inn og ut, og det som har vært viktig her er å lage løsninger der man skjuler rotet, forteller Ramsøskar.

Han har designet et kott under trappen kombinert med skohyller, et spesialtilpasset skap i stil med det 100 år gamle huset, samt en åpen oppbevaringsløsning for ytterplagg som delvis skjules av en vegg.

sveitservilla2 (Foto: Tor Byggland)

Les også: Tonjes leilighet rant over av kakerlakker

Dragkamp om fargevalg

Toril og Ramsøskar har også forhandlet om fargevalget i gangen. Tidligere var gangen grønn, men Ramsøskar har overtalt Toril til å benytte lyse farger for å gi en åpnere følelse i gangen.

– Men det er viktig at Toril får beholde identiteten sin i gangen. Jeg har derfor foreslått at hun har en fondvegg i den grønnfargen hun liker så godt, sier Ramsøskar.

Planen er at Toril skal benytte fondveggen til å lage et galleri med masse bilder hun liker.

Sammen med ekspertene har Toril lagt et stramt budsjett for sluttføringen av prosjektet og innen utgangen av juli skal alt være gjort – innenfor budsjettrammen på 50 000 kroner.

– Det er helt utrolig, sier Toril. Det som tidligere virket så uoverkommelig er nå snart helt ferdig!

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter