Vin fra Veneto området i Italia. (Foto: God morgen Norge)
Vin fra Veneto området i Italia. (Foto: God morgen Norge)

Veneto – der vindruene gror villig

Vi nordmenn drikker mye italiensk vin. Men skal vi velge en Masi eller en Amarone?
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykkelklassikeren Giro d'Italia er nå midtveis og dagens etappe går oppover kysten forbi badebyen Rimini og til Ravenna.

Les også:Reis til Rimini i Italia

Deretter sykles det inn i Veneto-distriktet, med start i Spilimbergo, litt nord for Venezia.

I dette område dyrkes det fabelaktige viner.

– I Veneto lages det vin for enhver smak, sier God morgen Norges vinkjenner, Christer Berens.

Du har sikkert hørt om både Amarone-viner og Ripassoviner, disse lages i Veneto.

Her er sendeskjema til Giro d'Italia

Valpolicella

– Valpolicella er et underområdet i Veneto, og regnes som et av de beste områdene, sier Berens.

– Her kommer noen av Italias letteste viner, vanlig Valpolicella og f.eks. Allegrini 2010, som er fruktig og apetitvekkende. Den bør serveres lett avkjølt.

Veneto egner seg godt til vindyrking, fordi det er akkurat her fjellene møter flatmark, og i den brytningen er det bra jordsmonn.

– Området er kjent for generelt lette viner, men man har også utviklet en måte å lage kraftige viner på, ved å tørke druene, forklarer Berens.

rosevin_berens (Foto: TV 2)

Godt til kjøtt

En Valpolicella Ripasso er et godt tips til kalvekjøtt.

– En Ripasso er en blanding av den lette og den kraftige vinen, forklarer Berens.

En Ripasso lages på bunnfallet av Amaronevinen med Valpolicella som helles over. Da starter gjæringsprosessen på nytt, og man får en middels kraftig god vin.

– Det kalles for en fattigmanns-Amarone, eller som noen sier, en svenske-Amarone, ler Christer.

Her er Wenches oppskrift på Kalverullader som i Veneto.

Amarone viner

I Veneto finner du alt fra de letteste Valpolicella vinene, til den kraftigste vinen i Italia, nemlig Amarone vinen.

– Amarone lages ved at drueklasene tørkes noen måneder, så presser man de og da er det mindre væske og mer sukker og alkohol, sier Christer Berens.

Amarone er en dyr vin, fordi det er en dyr prosess å tørke druene.

– Amaronevinen er ganske bitter når den er ung, men det er mye fruktighet og det blir mye kraft, forklarer Berens.

Christer har tidligere fått et godt tips fra en italiensk vinhandler når det gjelder Amaronevin.

– Jeg spurte hva skal jeg drikke denne vinen til? Han svarte, hold deg fast i bordet med den ene hånden og drikk med den andre, ler Christer.

Les også: Vondt i hodet av vin?

Christers vintips: Vin fra Veneto

1. Allegrini Valpolicella. Varenr. 55066. Kr 129,90

2. Serego Alighieri Masi. Varenr. 33600. Kr 129,90

3. Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso. Varenr. 33140. Kr 189,50

4. Prà Amarone della Valpolicella. Varenr. 53343. Kr 249,90

Du kan også få Christers vintips på mobilen

SMS: Send VIN til 1984 (5 kr).