STORE INVESTERINGER: Libyan Investment Authority har investert tungt i Statoil  (Foto: Ben Curtis/AP)
STORE INVESTERINGER: Libyan Investment Authority har investert tungt i Statoil (Foto: Ben Curtis/AP)

Gaddafi blir etterlyst av straffedomstolen

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) krever at Muammar al-Gaddafi pågripes for forbrytelser mot menneskeheten.

Også diktatorens sønn Saif al-Islam og sjefen for Libyas etterretningsorganisasjon, Abdullah al-Senussi, er omfattet av arrestordren som ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampo utstedte mandag.

– Bevisene viser klart at Muammar Gaddafi personlig ga ordre om angrepene på ubevæpnede sivile libyere, sa Moreno-Ocampo på en pressekonferanse i Haag mandag

Voldtekt, drap og krigsforbrytelser

ICC ble i februar bedt av FNs sikkerhetsråd om å etterforske anklager om krigsforbrytelser i Libya. Blant forbrytelsene som skal være begått, er voldtekt, drap og krigsforbrytelser.

– Muammar Gaddafi begikk forbrytelsene for å beholde sin absolutte myndighet, sier Moreno-Ocampo.

Sjefanklageren sier hans kontor har samlet bevis for at Saif al-Islam har vært ansvarlig for rekruttering av leiesoldater og at al-Senussi har deltatt i angrep på demonstranter.

Han hevder dessuten å kunne dokumentere møter de tre skal ha hatt for å planlegge sine operasjoner.

Vanskelig å gå i eksil

Arrestordrene er ikke ventet å ha en direkte innvirkningen på krigen i Libya, men kan gjøre det vanskeligere for Gaddafi og hans medarbeidere å avslutte konflikten ved å gå i eksil.

Siden det var Sikkerhetsrådet som ba straffedomstolen om å etterforske anklagene om krigsforbrytelser er samtlige FN-land pliktet til å pågripe diktatoren om han skulle reise til deres land.

et intervju med en italiensk TV-kanal mandag sier Italias utenriksminister Franco Frattini at Gaddafi-regimets dager er talte, og at medlemmer av regimet er på leting etter en måte for Gaddafi å gå i eksil på.

– Noen har snakket i skjul og begynner å fortelle at Gaddafi leter etter en ærefull utvei, sa Frattini.

Han sa han tror at de libyske lederne ser etter et passende sted der Gaddafi kan stikke av i stillhet og forsvinne fra den politiske scenen for alltid.

(NTB/TV 2)