muammar_al gaddafi (Foto: REUTERS TV/Reuters)
muammar_al gaddafi (Foto: REUTERS TV/Reuters)

Nå tyster Gaddafis nærmeste på sjefen

Høytstående ledere i Gaddafis skrekkregime har ringt den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Mens NATO har intensivert angripene i Libya, har anklagerne ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag sanket beviser mot Muammar al-Gaddafi i det stille.

Nå har sentrale lederskikkelser i regimet tilbudt seg å skaffe bevis som kan brukes mot Gaddafi, sier en talsmann for domstolen søndag. Anklagene omfatter massedrap og forfølgelse.

LES OGSÅ: – Gaddafi bør dra i eksil før arrestordre blir utstedt

Ble oppringt

– I løpet av den siste uken har sjefsanklagerens kontor blitt oppringt av flere i Gaddafis regime, heter det i en uttalelse.

Hva slags beviser det er snakk om, eller hvem kildene er, er så langt ikke opplyst.

Rask etterforskning

Sjefsanklager Luis Moreno-Ocampo sier at han vil oversende et 74 sider langt dokument med anklagene mot Gaddafi. Han mener regimet systematisk har angrepet sivile etter at det brutale forsøket på å slå ned på demonstrasjonene ble innledet i februar.

Han vil be om at det utstedes arrestordre mot tre libyske ledere. Ingen av dem er navngitt, men de fleste vil nok bli overrasket om ikke Gaddafi er blant dem.

– Etterforskningen har kommet så langt at vi nesten er klare for å prøve saken for retten, sier Moreno-Ocampo. To og en halv måned er usedvanlig raskt for en krigsforbryter domstol å være.

(TV 2/AP)