På Sicilia er det de færreste som snakker engelsk. Øyen er ikke bygd for masseturisme, og du finner definitivt ikke VG og brunost i kiosken.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
På Sicilia er det de færreste som snakker engelsk. Øyen er ikke bygd for masseturisme, og du finner definitivt ikke VG og brunost i kiosken. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Sicilia er et reisemål for den «ekte» turisten

Syklistene fra Giro d'Italia ankommer mafiaens øy – en øy der reiseeksperten ikke alltid følte seg like velkommen.

Mange forbinder Sicilia med mafiaen, og det er ingen myte. Den sicilianske mafiaen eksisterer, og kaller seg «Cosa Nostra» som betyr «vårt anliggende». Som turist kommer du nok ikke til å støte på mafiaen. Sitt rykte til tross, er sikkerheten god på Sicilia.

LES OGSÅ: Derfor kommer turistene til Norge

Mafiastemning

– Er du på Sicilia over lengre tid vil du nok merke mafiaen. Det er noe med stemningen, sier Helge Baardseth, reiseekspert og redaktør i Vagabond.

– Men kanskje er det bare fordi vi er influert av filmer, bøker og tv-serier om mafiaen at det føles sånn, legger han til.

Gudfaren-filmene er for mange mafiafilmene fremfor noen.
Gudfaren-filmene er for mange mafiafilmene fremfor noen.

Han forsikrer om at du er på turiststedene på øya ikke vil merke noe til mafiaen, selv om sannsynligheten er stor for at mye av økonomien er kontrollert av dem.

Reiser du derimot til de små landsbyene vil du kanskje ense mafiaens tilværelse på øya.

– Jeg har besøkt steder hvor jeg ikke har følt meg særlig velkommen, sier Baardseth.

Lag ekte mafiapasta fra Sicilia

Kvalitetsturisme

På Sicilia er ikke forholdene lagt til rette for masseturisme, og kanskje er det nettopp dette som gjør det til et så fint reisemål.

– Dette er kvalitetsturisme, sier Baardseth.

– Sicilia gir deg en ekte følelse og gjør deg til en genuin turist.

Når syklistene i sykkelrittet Giro d'Italia på søndag ankommer Sicilia, sykler de fra Messina til Etna, før de flyr til Termoli på Italias Østkyst.

Vulkanen Etna

Etna er en av de mest aktive vulkaner i verden. (Foto: MICHELE NACCARI)
Etna er en av de mest aktive vulkaner i verden. (Foto: MICHELE NACCARI)

Hovedsakelig består Sicilia av høye fjell. Etna er Sicilias høyeste punkt, og er også Europas største aktive vulkan. Vulkanen er synlig fra hele den nordøstre delen av Sicilia.

Se vulkanutbruddet som kan stoppe Giro-etappe

Etna er en av de største attraksjonene på den italienske øya. Lite får blodet til å koke så mye som en vulkans ville styrke. Vulkanen kan bestiges til fots, noe som tar cirka fire timer tur-retur. Et alternativ er å betale en bil for å kjøre deg opp til vulkanåpningen.

Taormina

Taormina er det største og mest kjente feriestedet på Sicilia. Trabia er en liten by på nordkysten av Sicilia, 33 km øst for Palermo.

I Taormina ligger det flotte greske amfiteateret med utsikt over havet og vulkanen Etna, og er en skikkelig turistmagnet.

De fleste turistbyråene i byen arrangerer eksisjoner til vulkanen.

I hovedgaten Corso Umberto i Taormina ligger det mange av butikker, kafeer og restauranter med pizza bakt i vedfyrte ovner.

Byen kan anbefales for familier, selv om det ikke er noe særlig underholdningstilbud for barna. De eldre barna synes kanskje det er spennende med en tur til Etna, eller snorkle i det krystallklare vannet.

Giardini-Naxos

Sør for Taormina ligger badebyen Giardini-Naxos. Med de fleste hotellene rett ved stranden passer Giardini-Naxos bedre for dem som foretrekker et rendyrket strandliv fremfor det sjarmerende bylivet som Taormina har å tilby.

Dette er et sted reiseekspert Baardsen nevner som en av sine Sicilianske favoritter.

Palermo

Palermo er Sicilias «hovedstad», og er med over 700 000 innbyggere Italias femte største by. Det tidligere kulturelle sentrum har blitt et ferieparadis. Byen kombineres gjerne med andre italienske destinasjoner, men er særegent nok til å oppleves alene.

I Palermo kan du kombinere sol og strandliv med fråtsing i god mat og et rikt kulturliv.

Har du lyst til å reise til Palermo?

Solfaktor tilbyr 4-dagers pakketurer til Palermo til priser fra 2200,- per person inkludert fly og hotell.

Palermo er vakker, innbydende og noe helt eget. Et forunderlig sted med mye historie.
Palermo er vakker, innbydende og noe helt eget. Et forunderlig sted med mye historie.

Cefalù

Den lille havne- og badebyen Cefalù ligger på vestkysten og er det nest største turiststedet på Sicilia. Byen har likevel klart å bevare sin opprinnelige sjarm, og har mange trange gater med koselige butikker og trivelige lokale restauranter.

Siciliansk mat

Det sicilianske kjøkken skiller seg en del fra det italienske. Barnefamilier trenger likevel ikke fortvile. Klassikere som pizza og spagetti bolognese står på menyen også på Sicilia.

Her er Henriette Steenstrup italienske yndlingspizza

De voksne kan prøve seg på en av de mange fiskerettene, som for eksempel siciliansk sverdfisk – grillet sverdfisk med tomater, oliven og kapers. Ellers stiller risotto med sjømat som en sterk kandidat til Calzonen.

Prisnivå

Ifølge Baardseth er ligger prisnivået på samme nivå som andre europeiske turiststeder.

– Som turister måler vi gjerne prisnivået etter prisen på mat og drikke, og da er Sicilia betydelig billigere enn en del av de greske øyene vi nordmenn gjerne reiser til, sier han.