Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eivind Hellstrøm og storebror Jan er ute med en kokebok om is. Boka «Iskremfabrikken» har vært planlagt siden gutta var små.

– Allerede når vi var små bestemte vi oss for å skrive en bok om det eventyret det var, å vokse opp i en iskremfabrikk, forteller Jan Hellstrøm.

Guttas onkel Arne, som i Moss ble kalt Arne iskrem, drev iskremfabrikk fra tidlig tjuetallet. Han var inspirert av italienerne og Jan og Eyvind fikk være med fra de var null til noen og tyve.

– Det var et eventyr med sjauing fra morgen til kveld. Det var glede og hardt arbeid, sier Eivind

Is til frokost

Før frokost, hentet gutta melk og fløte på meieriet og satte det til oppvarming, som man gjør når man lager is, deretter var det klart for frokost.

– Etter at vi hadde spist knekkebrød og havrekli, kom onkel Arne opp med en stor bolle is, drysset med krokangullstøv over. Hver morgen fikk vi en bolle med iskrem til frokost, forteller Jan.

Kanskje ikke så rart det har blitt en bok om det.

Hjemmelaget iskrem fra Eyvind Hellstrøm (Foto: God morgen Norge)

Jan og Eyvinds isoppskrift

5 dl melk

2,5 dl kremfløte

ca. 3 vaniljestenger (husk å dele de i to og skrape ut vaniljefrøene inni)

6 eggeplommer

200 g sukker

Vaniljestengene trekkes i melk/fløteblandingen i en halv time

Eggeplommer og sukker piskes sammen som en eggedosis (bruk gjerne en kjøkkenmaskin)

TIPS: Jo luftigere du får det, jo bedre konsistens får du

Hell over melk/fløte og vaniljeblandingen over eggedosisen

Varm opp blandingen til ca. 80 grader

Når blandingen begynner å tykne, skal den siles over i ny bolle

TIPS: Hvis den begynner å koke, må den siles med en gang

Avkjøl massen og hell den over i en iskremmaskin

Har du ikke maskin, kan den fryses i vanlig fryser

– Du kan gjerne ha andre smaker i også, iskrem tåler alt, sier Hellstrøm

Hvor er den beste isen?

Det diskuteres stadig hvor man finner den beste isen, men det er Hellstrøm brødrene ikke i tvil om.

– Du må til Italia for å finne den beste isen, sier Jan Hellstrøm.

– Ikke bare fordi de lager bra is, men du får den fersk. De lager den på bakrommet om morgenen, og da står folk i kø for å få den nylaget, avslutter han.