Igjen er det avdekket juks med EU kontroll i Norge. Ilustrasjonsfoto.
Igjen er det avdekket juks med EU kontroll i Norge. Ilustrasjonsfoto.

EU-godkjente 74 biler - uten å kontrollere dem

Igjen er det avslørt utstrakt verksted-juks.

Statens vegvesen har trukket tilbake EU-godkjenningen av 74 biler i Telemark. I tillegg har ett bilverksted i fylket for alltid fått trukket tilbake godkjenningen til å utføre periodiske kontroller. Det skriver ta.no.

- Vi fikk mistanke til at alt ikke var som det skulle, og etter nøyere granskinger fant vi at verkstedet hadde EU-godkjent 74 kjøretøy uten å ha kontrollert dem, sier leder for tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region sør Sigve Austenå i en pressemelding.

Eieren av bilverkstedet har påklaget avgjørelsen om å trekke godkjenningen tilbake.

Undergrave sikkerheten

- Vegvesenet legger til grunn at to verksteder er involvert i saken. Det ene verkstedet er ikke autorisert til å drive periodisk kontroll. Dette har fått det andre verkstedet, som har slik autorisasjon, til å EU-godkjenne sine kunders kjøretøy uten å kontrollere kjøreøyene, opplyses det videre.

- Det å godkjenne kjøretøy som ikke har blitt kontrollert på riktig måte, er med på å undergrave trafikksikkerheten. I verste fall kan det være med på å sette personer i livsfare ved og sende trafikkfarlige kjøretøy ut i trafikken, står det videre i pressemeldingen.

Eier reagerer

Eilev Kåsin på Notodden hadde bilen sin til EU-kontroll på det aktuelle verkstedet i fjor høst. Nå må han på nytt få bilen EU-kontrollert. Han reagerer på hvordan Statens vegvesen har opptrådt i denne saken.

- De burde innkalt de aktuelle bilene til sjekk før de kaller dem for trafikkfarlige, de har jo ikke sett dem, sier han.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ta.no - her:

Brooms bilekspert: På tide at noen blir tatt