VENTET: Sentralbanksjef Øystein Olsen ventet med å sette opp renten.  (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
VENTET: Sentralbanksjef Øystein Olsen ventet med å sette opp renten. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Første renteøkning på ett år, renten heves til 2,25 prosent

Olsen gjorde som ventet, og hevet styringsrenten til 2,25 prosent.

Torsdag gjorde sentralbanksjef Øystein Olsen som mange analytikere ventet, og hevet styringsrenten fra 2 prosent til 2,25 prosent.

– Oppgangen i norsk økonomi har fått godt feste. Flere andre sentralbanker har satt opp renten. Hensynet til å stabilisere aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten bør settes opp, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Les også: Finanstilsynet: Renta bør opp raskere

Mot et normalt nivå

Han understreker videre at den lave prisstigningen i Norge taler for å holde renten lav, samtidig er det utsikter til prisstigning i løpet av neste år.

– Analysene vi la fram i mars tilsa at styringsrenten gradvis skal heves mot et mer normalt nivå. Utviklingen siden da har vært om lag som ventet. En samlet vurdering tilsier at vi øker renten nå, sier Olsen.

Første gang på ett år

Sist gang Norges Bank hevet renten var i mai i fjor.

Norges Bank har varslet en renteøkning enten i mai eller juni. Statistisk sentralbyrå har også forberedt folk på at renten skal heves tre ganger i år til den ender på 2,75 prosent.

Les også: Boligprisvekst kan føre til høyere rente

Som forventet

– Jeg tror renten kommer til å heves til 2,25 prosent. Mest sannsynlig på torsdag, men jeg blir ikke overrasket om de venter til juni, sa Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til tv2nyhetene.no fredag.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, var i tvil om hva Olsen kom til å gjøre. Han pekte på oljeprisfallet og svake tall fra USA som potensielle årsaker til å utsette renteøkningen til juni.

– Norges Bank vil være i tvil om hva de skal gjøre med tanke på hva som skjer med olje- og råvareprisene, sa Andreassen til tv2nyhetene.no fredag.