Fra august til september er sjansen størst for å møte huggormen, men en varm vår har gjort at flere allerede har møtt på slangen i år.  (Foto: Privat)
Fra august til september er sjansen størst for å møte huggormen, men en varm vår har gjort at flere allerede har møtt på slangen i år. (Foto: Privat)
Fra august til september er sjansen størst for å møte huggormen, men en varm vår har gjort at flere allerede har møtt på slangen i år.  (Foto: Paul Kleiven)
Fra august til september er sjansen størst for å møte huggormen, men en varm vår har gjort at flere allerede har møtt på slangen i år. (Foto: Paul Kleiven)

Her har hunden møtt en hoggorm

Dette gjør du dersom uhellet skulle være ute.

Hoggormen har krøpet fram fra sine skjulested. Mange katter og hunder har allerede blitt bitt.

Både for nysgjerrige og lekne katter og hunder, kan hoggormbitt få alvorlige konsekvenser. Ormen biter gjerne i snuta eller i labben, og kroppsdelen hovner opp. Ormegiften kan gi blodmangel og skader på lever og nyrer, og hvert år dør noen hunder og katter som følge av hoggormbitt.

Bitt fem ganger!

Selv møtte veterinær Torill Moseng to hoggormer da hun var på joggetur sist helg, og det synes hun ikke var spesielt hyggelig. Det gikk bra denne gangen, men Moseng forteller at hun selv har blitt bitt av hoggorm to ganger. Enda mer uflaks har hennes Engelske Setter Fia (8). Fia har blitt bitt av hoggorm fem ganger!

– Hoggormbitt hos hund er svært alvorlig, og fører i mange tilfeller til døden, forteller veterinæren.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Veterinær Torill Mosengs hund, den engelske setteren Fia. Fia har blitt bitt av huggorm fem ganger! Her er hun svært syk, etter et bitt i leppen.  (Foto: Privat)
Veterinær Torill Mosengs hund, den engelske setteren Fia. Fia har blitt bitt av huggorm fem ganger! Her er hun svært syk, etter et bitt i leppen. (Foto: Privat)

Ormene kommer fram i fint sommervær, og kan ligge på steder der man ikke forventer at de er. Særlig hunder kan overraske ormen og bli bitt. Hittil i år har Moseng hatt flere besøk av hunder som har blitt bitt av hoggorm.

– Kontakt veterinæren umiddelbart!

Dersom hunden din blir bitt, er det ifølge Moseng, umulig å vite om det er et «tørt» bitt eller et bitt med gift i. Man vet heller ikke hvor mye gift det eventuelt er i bittet. Det betyr at man aldri vet hvor alvorlig bittet er.

– Det er viktig å ta hunden rett til veterinær ved mistanke om hoggormbitt, sier Moseng.

Dersom hunden er blitt bitt anbefaler Moseng at man bærer hunden, eller leier den i bånd med minst mulig bevegelse, for å hindre at giften sprer seg mer enn nødvendig.

– Man skal ikke vente og se hvordan det går, understreker veterinær Moseng.

– Om behandlingen settes inn etter et døgn eller to, kan det være for sent!

Kan føre til død

Ifølge veterinæren gir hoggormbitt gir ofte en hevelse der hvor hunden er blitt bitt.

Giften spres med blodbanen rundt i kroppen, og vil kunne ødelegge indre organer og gjøre hunden svært syk. I verste fall vil det føre til at hunden dør.

– Noen hunder vil på tross av behandlingen dø, mens andre kommer seg og kan ha plager senere. Andre hunder vil bli helt friske, sier Moseng.

Katter kan også bli bitt, og da gjelder det samme:

Ta umiddelbart med katten til veterinær ved mistanke om hoggormbitt.

Forebygging

Er det noe vi kan gjøre for å forebygge hoggormbitt?

– Det er båndtvang nå, så da bør vi kunne ha kontroll på hvor hunden er. Likevel er det ikke alltid mulig å forhindre hoggormbitt når man oppholder seg i skog og mark.