Giro d'Italia (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)
Giro d'Italia (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)

Kaggestad: – Alt handler om å tøye grensene

Profilen på årets Giro d'Italia er den tøffeste på lang tid, mener TV 2 Sportens sykkelekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Løypeprofilen i Giro d'Italia har kommet i fokus etter det tragiske dødsfallet til belgiske Wouter Weylandt på den tredje etappen av rittet.

Mads Kaggestad er kritisk til den beinharde profilen i rittet, og får nå støtte fra sin far, Johan.

Tøffere utforkjøringer venter
– Giroen fikk en klar oppgang i fjor. De gjorde rittet mer spektakulært, og etappene var så harde som man knapt hadde sett tidligere. Alt handler om å tøye grensene. Profilen på årets ritt er enda mer utfordrende. De finnes knapt flate etapper, og når man kommer opp et fjell så er det dristige utforkjøringer, forteller TV 2 Sportens sykkelekspert.

Les også: – Giroen lager sirkus på bekostning av syklistenes sikkerhet

TV 2 Sportens sykkelkommentator Christian Paasche forteller at rytterne kommer til å møte mye tøffere utforkjøringer enn den som tok livet av Weylandt.

– Den fjortende etappen skal de opp Monte Crostis, og der er det en så smal, svingete og bratt utforkjøring etterpå at det har blitt vurdert å sette opp et sikkerhetsnett. Om de har satt opp det sikkerhetsnettet vet jeg ikke.

Contador ble skremt
Sammenlagtfavoritt Alberto Contador er en av flere ryttere som har inspisert løypene på forhånd. Han ble skremt over det synet som møtte ham.

– Contador sa jo at det var usannsynlig bratt å kjøre opp, men han fryktet utforkjøringene, for de var noe av det absolutt verste han hadde sett, sier Paasche.

Hør Kaggestad og Paasche snakke om sikkerheten i videovinduet øverst

Johan Kaggestad forventer at italienske myndigheter etterforsker dødsfallet som en vanlig arbeidsulykke.

– Dette var en arbeidsulykke, for dette er yrkesutøvere. En ung gutt som utførte sitt arbeid døde på sin arbeidsplass. Da må det selvfølgelig gjøres undersøkelser, og det er også satt i gang undersøkelser fra de lokale myndighetene i det området hvor dødsfallet skjedde.

– Alle prøver å bli mer spektakulære
Gabriel Rasch syklet store deler av Giro d'Italia i fjor. Han forteller at Giroen ikke er det eneste rittet med voldsomme utforkjøringer.

– Det er fælt å si det, men det er som i veldig mange andre løp. Det er en sinnsyk sport vi driver med. Hvis folk tror at vi sykler rolig ned så har de misforstått, sier Rasch.

– Føler du at Giroen har prøvd å skaffe seg mer oppmerksomhet de siste årene?

– Det er helt klart, men det gjelder ikke bare Giroen. Alle løpene skal liksom prøve bli det mest spektakulære. Det blir flere bakker og tøffere utforkjøringer, mener Garmin-Cervelo-rytteren.

Gabriel Rasch sliter med sykdom. Her etter målgang i Paris - Roubaix i april. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Gabriel Rasch sliter med sykdom. Her etter målgang i Paris - Roubaix i april. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)