24. mars 2010 fikk kaptein Eiliv Austlid Krigskorset med sverd  post mortem for sin heltmodige innsats 15. april 1940. Til høyre sønnen  Bjørnar Austlid som hilser på statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: Montasje)
24. mars 2010 fikk kaptein Eiliv Austlid Krigskorset med sverd post mortem for sin heltmodige innsats 15. april 1940. Til høyre sønnen Bjørnar Austlid som hilser på statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: Montasje)

Kongen var heller ikke til stede da Krigskorset ble utdelt i 2010

Hallvard Austlids far fikk Krigskorset i 2010 for å ha reddet regjeringen under krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet skriver tirsdag at statsminister Jens Stoltenberg skal ha hindret kong Harald i å dele ut Krigskorset på veterandagen søndag 8. mai.

Avisen hevder at flere kilder bekrefter at kongen selv skal ha ønsket å overrekke Krigskorset med sverd under søndagens arrangement, men at Stoltenberg ikke ønsket kongens tilstedeværelse.

LES OGSÅ: Hevder Stoltenberg nektet kongen å dele ut Krigskorset

Ikke første gang

Søndagens dekorering var imidlertid ikke første gang den høyest rangerte ordenen i Norge ble delt ut etter 2. verdenskrig.

For 24. mars i fjor fikk kaptein Eiliv Austlid utdelt Krigskorset med sverd post mortem for sin heltemodige innsats 15. april 1940.

Heller ikke da var kong Harald til stede.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet opplyser til tv2nyhetene.no at kong Harald ikke var opptatt med andre oppdrag den dagen.

LES OGSÅ: Krever at Stoltenberg beklager

Eiliv Austlids etterlatte fikk Krigskorset av forsvarssjef Harald Sunde, og både statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Grete Faremo var til stede for å markere at mange års urett overfor kaptein Austlid, endelig ble gjort godt igjen.

Se TV 2s reportasje fra utdelingen her:

– Da Regjeringen besluttet å gjeninnføre tildelingen av Krigskorset i fjor, var det første vi gjorde å rette opp den uretten vi skjønte var blitt begått mot kaptein Austlid, sa statsministeren under seremonien.

På grunn av Austlids innsats berget medlemmene i regjeringen livet og kom seg i sikkerhet i april 1940.

– Reflekterte ikke over at kongen ikke var til stede

Sønnen Hallvard sier i dag til tv2nyhetene.no at kong Harald heller ikke var til stede da hans far ble hedret.

Men han understreker samtidig at han ikke ønsker å blande seg inn i forholdene som Dagbladet omtaler tirsdag.

– Statsministeren og forsvarsministeren holdt tale, og forsvarssjefen ga oss etterlatte Krigskorset. Det hadde tatt oss 70 år før dette skjedde, og vi reflekterte ikke over at kongen ikke var til stede.

– Vi ble på et tidlig tidspunkt gjort klar over at kongen ikke skulle være til stede. Det viktige for oss var at det i sin tid ble begått en urett mot vår far, som ble rettet opp.

– Vi var veldig fornøyde med rammen rundt hele begivenheten. For oss var det ikke avgjørende om kongen skulle være til stede eller ei, sier Hallvard Austlid til tv2nyhetene.no.

Her deler forsvarssjef Harald Sunde ut Krigskorset til kaptein Eiliv Austlids etterlatte Bjørnar Austlid, Gunnhild Oppigard Austlid og Hallvard Austlid. (Foto: Linn Cathrin Olsen)