Våren er her, og flåtten er begynt å kravle rundt igjen.

En slik ring er et tegn på at du er smittet av borreliose. (Foto: Wikimedia Commons)
Bittene fra flåtten er ikke bare ubehagelige, de kan også være farlige.

Hvert år smittes over 300 nordmenn av borreliose, en sykdom som spres til mennesker av flåttbitt. Sykdommen er lumsk, det kan ta en måned før du merker noe til den lille bakterien flåtten har sprøytet inn i blodet ditt.

Symptomene varierer enormt, fra leddsmerter, til problemer med synet, og ekstrem trøtthet.

Her kan du lese mer om borreliose

Borreliose kan behandles med antibiotika, men det finnes ingen vaksine mot den.

Skogflåttencefalitt

En flått har bitt seg fast i nakken til et lite barn. (Foto: Wikipedia commons)
Ved starten av 2000-tallet begynte en ny sykdom å spre seg fra Finland og Sverige til Norge, skogflåttencefalitt. Den fører til betennelse i hjernen, og skyldes et virus som du også kan få fra flått.

De fleste som blir smittet merker ingen symptomer, men viruset kan gi varige skader i nervesystemet. En prosent av de som blir syke dør.

De første tegnene på sykdommen ligner på influensa, med feber, hodepine og vondt i musklene. Det finnes ingen behandling.

Skogflåttencefalitt var lenge sjelden her i landet.

I 2010 var det registrert 44 som hadde blitt smittet i Norge. I 2007 ble det for første gang meldt om flere enn 10 tilfeller, alle langs kysten av Agder og Telemark.

Denne sykdommen finnes det vaksine mot, men i 2009 anbefalte Folkehelseinstituttet at folk ikke vaksinerte seg. Risikoen for å bli smittet var svært liten.

Ombestemte seg

KAN GI SKADER: Et bitt fra en flått kan i verste fall gi varige plager. (Foto: Bresson Thomas.)
I 2010 ombestemte Folkehelseinstituttet seg.

– Det kan vurderes å gi TBE-vaksine til personer som ferdes mye i skog og mark, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått i områdene der det er kjent forekomst av TBE-virus, skrev de på nettsidene sine i april 2010.

Nå er risikoområdet utvidet til deler av Vestfold, se kartet nederst.

Vaksinen gis i tre omganger. Først to doser i armen med mellom en og tre måneders mellomrom, og så en siste dose før neste flåttsesong.

Rundt 95% prosent av de som får vaksinen blir beskyttet mot sykdommen. Ta kontakt med fastlegen din dersom du vil ha vaksine.

Slik lever flåtten

Flåtten er ikke et insekt, men et lite edderkoppdyr med åtte bein. Eggene klekkes tidlig om våren etter å ha overvintret under snøen.

Slik er livsløpet til flåtten. (Foto: Wikimedia commons)
Det første den nyfødte og ørsmå flåtten gjør, er å lete etter en mus å suge blod fra. God og mett bruker den sommeren på å skifte skall og forvandle seg til en nymfe; en millimeter lang mini-utgave av de voksne dyrene.

Neste vår klatrer nymfene opp i gress-strå, og venter på at det skal komme et rådyr, en hjort , eller et menneske forbi. Den klamrer seg fast, og suger blod.

En hunflått full av blod parrer seg med en han. (Foto: bada-uk)
Etter måltidet skifter den skall. Nå er flåtten ferdig utvokst, og klar for en ny vinter under snøen.

Den tredje sommeren er flåttene blitt 2 mm lange, og klare til å formere seg.

Etter parringen suger hunnene seg skikkelig fulle av blod, og ser til slutt ut som en liten grå drue. Stinne av blod slipper de taket, og legger egg i skogbunnen. De voksne flåttene dør, og en ny generasjon er klar for sin første vinter.

Flåtten legger enorme mengder egg. (Foto: bada-uk)
Flåtten får i seg både Borrelia-bakterien og encefalitt-visurset nå den suger blod av mus og andre gnagere.

Larvene kommer ikke gjennom huden vår, og det er bare nymfer og voksne som suger blod fra mennesker. Nymfene er spesielt smittefarlige: De er vanskelige å oppdage, og faller lett av når man klør seg, slik at man kan være bitt uten å vite om det.

Under finner du kartet som viser hvor det er oppdaget tilfeller av skogflåttencefalitt.

Antall tilfeller av skogflåttencefalitt meldt til MSIS mellom 1998-2010. (Foto: Folkehelseinstituttet)