NATURLIG SKJØNNHET: Den naturlige, nesten usminkede «looken» passer godt som hverdagsmakeup. Vi viser deg hvordan du legger hverdagsmakeupen for et naturlig og glødende resultat.
NATURLIG SKJØNNHET: Den naturlige, nesten usminkede «looken» passer godt som hverdagsmakeup. Vi viser deg hvordan du legger hverdagsmakeupen for et naturlig og glødende resultat.

Guide: Slik legger du hverdagsmakeup

Glødende hud, markerte øyne og naturlige lepper. Her er tipsene til hverdagsmakeupen som fremhever din naturlige skjønnhet.

Dropper du sminken til daglig fordi du verken har tid eller lyst til å stå timesvis foran speilet? Eller er du rett og slett usikker på hvordan du skal legge hverdagssminken? Vi guider deg trinn for trinn til enkel hverdagsmakeup.

Naturlig skjønnhet

En av de viktigste tendensene denne sesongen er naturlig skjønnhet, i form av glødende hud, markerte øyne og naturlige lepper. Den naturlige, nesten usminkede «looken» står i kontrast til sommerens fargesterke makeup, og er ideell som hverdagsmakeup.

Ansikt: jevn og vakker hud

La huden være naturlig. Du kan bruke en foundation for å jevne ut nyanseforskjeller i huden, og for å få en jevn hudtone. Riktig foundation er avgjørende for et godt resultat. De forskjellige variantene av foundation har ulike egenskaper. Velg produkter som passer til huden din.

Har du fet hud, bør du velge en mattende foundation som ikke inneholder olje. Tørr hud har gjerne godt av foundation som er rik på fuktighet, mens mineralfoundation er perfekt for deg som sliter med uren hud.

Ta utgangspunkt i hudfargen din, og bruk fargehjulet for å finne ut hvilken farge du bør velge på foundationen.

Har du jevn og fin hud fra før, kan du droppe foundation helt. Eventuelt kan du bruke en farget dagkrem, som både tilfører huden fuktighet og jevner ut hudtonen. En farget dagkrem vil gi et mer naturlig resultat enn foundation, men har mindre dekkevne.

Husk å beskytte huden mot solen! Velg produkter som inneholder solfaktor (SPF). Om sommeren er det nødvendig med ytterligere beskyttelse. Bruk solkrem under den daglige makeupen din!

NATURLIG SKJØNNHET: Vakre Drew Barrymore er ofte naturlig sminket,
 med glødende hud, markerte øyne og naturlige lepper.
NATURLIG SKJØNNHET: Vakre Drew Barrymore er ofte naturlig sminket, med glødende hud, markerte øyne og naturlige lepper.

Kinn: friske roser

Bruk en blush for et friskt og naturlig resultat. Lag bollekinn, slik at du ser hvor du skal påføre produktet. Legg litt blush rett på bollekinnene, og jobb produktet rundt kinnbeina. Bruk fingrene, en svamp eller en puff for å påføre blush. Pass på å ikke overdrive, da kan du få deg en aldri så liten overraskelse når du går ut i det naturlige dagslyset!

Har du fet hud og store porer, kan du bruke en blush i pudderform i stedet for i kremform slik at du slipper å trykke på huden.

Et godt alternativ til klassisk blush er såkalt cheektint eller lipstain, som smøres på bollekinnene for en frisk og naturlig «look».

Kinn: gylden sommerglød

Solpudder er det ideelle skjønnhetsproduktet om sommeren, og er et godt alternativ til blush. Ikke bruk solpudder i hele ansiktet, men legg pudderet der solen treffer naturlig: i pannen, på neseryggen, kinnbeina og haken.

En stor kost er det beste verktøyet for å legge solpudder. Vær lett på hånden, og legg litt pudder om gangen. Det er fort gjort å påføre for mye, noe som rett og slett kan få deg til å se skitten ut!

Som hverdagsmakeup er matt solpudder det mest ideelle. Hvis du har fine linjer, rynker eller kviser, bør du være forsiktig med solpudder med skimmer, som vil fremheve ujevnheter og urenheter.

Som for foundation, må solpudderet være tilpasset din hudtype og hudfarge for et perfekt resultat. Har du lys hudtone bør du velge de lyseste nyanser av solpudder. Har du medium hudtone, har du et større utvalg i nyanser av solpudder. Gå for farger som bronse, kobber og terracotta, og unngå de aller lyseste fargene som vil få huden din til å se grå og utvasket ut. Har du mørk hudtone, bør du velge et mørkt solpudder. Gå for kobbertoner, med varme pigmenter.

HELT NATURLIG: F.v. Teint Miracle Foundation skal jobbe med
 hvert aspekt av naturlig lys på huden, både det som absorberes og det
 som reflekteres når man bruker en tradisjonell foundation. Spesielle
 pigmenter skal bidra til perfekt hud (kr 375, Lancôme). Amazing er en
 løs mineralbase som kan brukes både som foundation, concealer og pudder.
 Innehar SPF 20 (kr 490, Jan Iredale). Tone Correcting Concealer skal
 dekke ujevnheter og rødhet og resultatet skal være naturlig glød (Eyeslipsface.no
 kr 13.50). I midten: Créme de Blush fra Yves Saint Laurents vårkolleksjon
 «Bohemian Chic» skal gi deg naturlig, friske eplekinn (kr 275). Foundation
 på stick? Ja, det er praktisk. Bobbi Browns variant kan brukes på alle
 hudtyper foruten fet hud. Den kan bygges i lag for valgfri dekkene og
 skal gi et naturlig resultat (kr 325). Surf Baby! er MAC Cosmetics sommerkolleksjon.
 Denen leppestiften heter Naturally Eccentric og gir leppene et nakent
 men lekkert uttrykk (kr 170. Solpudderet til venstre er også fra MAC.
 Legg det i ansiktets omkrets og resultatet skal bli solkysset og glødende
 (kr 255).
HELT NATURLIG: F.v. Teint Miracle Foundation skal jobbe med hvert aspekt av naturlig lys på huden, både det som absorberes og det som reflekteres når man bruker en tradisjonell foundation. Spesielle pigmenter skal bidra til perfekt hud (kr 375, Lancôme). Amazing er en løs mineralbase som kan brukes både som foundation, concealer og pudder. Innehar SPF 20 (kr 490, Jan Iredale). Tone Correcting Concealer skal dekke ujevnheter og rødhet og resultatet skal være naturlig glød (Eyeslipsface.no kr 13.50). I midten: Créme de Blush fra Yves Saint Laurents vårkolleksjon «Bohemian Chic» skal gi deg naturlig, friske eplekinn (kr 275). Foundation på stick? Ja, det er praktisk. Bobbi Browns variant kan brukes på alle hudtyper foruten fet hud. Den kan bygges i lag for valgfri dekkene og skal gi et naturlig resultat (kr 325). Surf Baby! er MAC Cosmetics sommerkolleksjon. Denen leppestiften heter Naturally Eccentric og gir leppene et nakent men lekkert uttrykk (kr 170. Solpudderet til venstre er også fra MAC. Legg det i ansiktets omkrets og resultatet skal bli solkysset og glødende (kr 255).

Lepper: enkelt og naturlig

La leppene være naturlige! Bruk en lipgloss uten for mye skimmer, en lys leppstift eller et naturlig leppeprodukt som en pleiende leppepomade.

Det finnes et hav av lipgloss og leppestifter på markedet, med ulike egenskaper, konsistens og farge. Riktig farge er avgjørende for er perfekt resultat. Bruk fargehjulet for å finne hvilke farger som passer sammen med dine naturlige farger. De aller fleste nordmenn bør styr unna leppestift med oransjetoner, som lett kan få tennene til å se gule ut!

Vil du ha litt farge på leppene, men synes at leppestift blir for mye? Bruk lipstain! Lipstain er en slags mellomting mellom leppestift og gloss, og kan brukes både på leppene og i kinnene for en naturlig glød og et friskt resultat.

Husk at også leppene skal beskyttes mot solen! Velg produkter som inneholder solfaktor (SPF).

Øyne: skygger i hudfarger og naturtoner

Har du tid og lyst, kan du implementere øyenskygge som en del av hverdagsmakeupen din.

Øyenfargen din er med på å bestemme hvilke farger som fremhever øynene dine. Har du blå øyne, bør du velge øyenskygger i gyllenbrune toner som heller mot det oransje. Har du grønne øyne bør du gå for varme toner i rust, brunt eller gull. Grå øyne kommer til sin rett med metalliske farger som sølv eller kald bronse, mens brune øyne kler de fleste farger.

Legg en hudfarget øyenskygge over hele øyelokket. Velg deretter en naturtone som passer til din øyenfarge. Stryk den forsiktig på øyelokket opp mot globallinjen. For et ekstra holdbart resultat, kan du legge en makeupbase eller primer under skyggen. Dus godt for å unngå harde overganger.

Bruk gjerne en lys øyenskygge eller en highlighter innerst i øyenkroken for å åpne blikket.

Øyne: Åpne blikket!

Bruk en vippetang før du legger maskara for å få vippene til å se tykkere og lengere ut. Begynn innerst ved vipperoten, klem vippetangen sammen og hold noen sekunder. Flytt vippetangen lenger ut på vippene, og klem sammen igjen. Fortsett til ytterst på vippene for å få et åpent og våkent blikk. Bruk vippetang uavhengig av om du bruker maskara eller ikke.

RIKTIG UTTRYKK: Nederst f.v. en god mascara hører med i alle
 makeuplooker. One By One Volum' Express fra Maybelline skal
 gi godt volum uten klumper og gi et rent og elegant uttrykk. Kommer med
 stor børste med tre tagger som skal fang hver vipp (kr 132). Diors 5
 Coleurs har blitt legendariske. Denne sesongen kommer nr 842 Lifting
 Rose som har en sart pallett. Inneholder øyenskyggeprimer som glatter
 ut lokket og får fargene til å sitte lenger, samt en mørkere farge som
 kan brukes som eyeliner eller på brynene (kr 510). Har du kraftige bryn
 fra naturen av, trenger du imidlertid ikke mer enn en god øyenbrynskost
 til å forme brynene. Denne kosten fra The Body Shop har også en funksjon
 for å kjemme vippene (kr 79). På leppene kan du enten gå for en naturfarget
 leppestift, eller en pleiende pomade, som denne klassikeren fra Kiehl's
 (kr 95, Parfymeri.no). En vippetang er et must for velformede vipper.
 Bruk den før du påfører mascara (kr 59, The Body Shop).
RIKTIG UTTRYKK: Nederst f.v. en god mascara hører med i alle makeuplooker. One By One Volum' Express fra Maybelline skal gi godt volum uten klumper og gi et rent og elegant uttrykk. Kommer med stor børste med tre tagger som skal fang hver vipp (kr 132). Diors 5 Coleurs har blitt legendariske. Denne sesongen kommer nr 842 Lifting Rose som har en sart pallett. Inneholder øyenskyggeprimer som glatter ut lokket og får fargene til å sitte lenger, samt en mørkere farge som kan brukes som eyeliner eller på brynene (kr 510). Har du kraftige bryn fra naturen av, trenger du imidlertid ikke mer enn en god øyenbrynskost til å forme brynene. Denne kosten fra The Body Shop har også en funksjon for å kjemme vippene (kr 79). På leppene kan du enten gå for en naturfarget leppestift, eller en pleiende pomade, som denne klassikeren fra Kiehl's (kr 95, Parfymeri.no). En vippetang er et must for velformede vipper. Bruk den før du påfører mascara (kr 59, The Body Shop).

Øyne: Dådyrblikk på et blunk

Markér øynene ved hjelp av maskara. Brun maskara gir en mer nedtonet «look» enn svart maskara. Legg maskara kun på de øverste vippene for et naturlig resultat.

Slik påfører du maskara:

* Rull kosten ut av beholderen når du åpne maskaraen. Hvis du pumper maskarabørsten ut og inn, kan du få luft inn i maskaraen slik at den tørker ut raskere enn nødvendig.

* Tørk av overflødig maskara på kosten for å unngå klumper.

* Påfør maskara innerst ved vipperoten, og jobb deg utover på vippene med sikksakkbevegelser. Bruk kosten for å separere vippene.

* Dropp ytterligere lag med maskara for et naturlig resultat. Sats heller på lange, buede og naturlige vipper!

Bryn: Velformede og naturlige

Øyenbrynene gir ansiktet karakter, og det er derfor viktig å forme brynene riktig. Det kan imidlertid være vanskelig å få til et godt resultat på egenhånd. Om du aldri har nappet brynene dine før, lønner det seg å få gjort det på salong første gang. Etterpå kan du enkelt opprettholde formen på brynene dine på egenhånd.

Dersom du skal prøve deg på egenhånd, kan du enten vokse eller nappe brynene. Det beste er å nappe brynene med pinsett. Investér i en god pinsett, gjerne med en skrå tupp, som gjør det lettere å få tak på de små brynshårene.

Det finnes ingen fasit på hvordan et øyenbryn skal se ut, men en god huskeregel er å følge brynenes form når du napper. Bruk nesen og øynene som retningslinjer. Brynet bør begynne parallelt med nesevingen. Hold en penn vertikalt opp fra nesen og opp mot brynet, så ser du hva du kan nappe bort. Brynets høyeste punkt finner du ved å vende pennen fra nesen gjennom iris, og opp til brynet. Øyenbrynet bør slutte ved det punktet pennen peker når du vender den fra nesen og gjennom ytre øyekrok. Husk at brynene skal være naturlige! Det er fort gjort å nappe for mye!

Du kan forme øyenbrynene dine ved å gre brynshårene med en ren maskarakost med litt hårspray på.