gay (Foto: Colourbox (Illustrasjonsbilde))
gay (Foto: Colourbox (Illustrasjonsbilde))

Homofile kan være mer utsatt for kreft

En amerikansk studie viser sammenheng mellom homofili og kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med utgangspunkt i en større helseundersøkelse blant 120.000 innbyggere i California i USA, har amerikanske forskere funnet det som kan være en sammenheng mellom homofili og kreft, melder BBC.

Funn basert på overlevende

Undersøkelsene ble gjort av helsemyndigheter i California i 2001, 2003 og 2005, og er basert på intervjuer med mennesker som har overlevd en kreftdiagnose. Studien ble publisert i det medisinske tidskriftet Cancer.

Ifølge CNN Healths beregninger viser resultatene at åtte prosent av menn med homofil legning hadde vært rammet av kreft, sammenlignet med fem prosent for de heterofile. I tillegg ble homofile menn diagnostisert med sykdommen om lag ti år tidligere enn heterofile.

Mulig sammenheng med hiv

Studiets forfatter, professor Ulrike Boehmer ved The Boston University School of Public Health, konkluderer ikke med en årsakssammenheng mellom homofili og kreftsykdom. Men hun etterlyser ytterligere forskning på området, og understreker at de underliggende årsakene til at sykdommen hyppigere rammer homofile er mer komplekse enn en enkel årsakssammenheng.

Tidsskriftets journalist spekulerer likevel i om forskjellene kan skyldes at homofile menn oftere blir diagnostisert med anal kreft, eller at krefttilfeller hos homofile kan ha sammenheng med hiv-relaterte infeksjoner.

I tillegg kan hiv-viruset, samt andre virussykdommer som oftere forekommer hos homofile, forårsake visse typer kreft.

Studiet viser også at lesbiske kvinner har generelt dårligere helse enn heterofile etter å ha blitt rammet av kreft, men ingen tilsvarende sammenheng ble funnet i deres tilfelle.

Les også: Norsk studie fastslår kreftrisiko ved nattarbeid

Ikke et representativt utvalg

Siden intervjuene er basert på mennesker som har overlevd en kreftdiagnose kan ikke utvalget defineres som et representativt utvalg. Noen av dem som skulle vært med i et forskningsetisk korrekt utvalg, var i denne undersøkelsen gått bort eller for syke til å delta.