Erik Dammann har brukt hele livet til å kjempe for miljøet. På God morgen Norge 9. mai gratuleres jubilanten.  (Foto: Erik Dammann)
Erik Dammann har brukt hele livet til å kjempe for miljøet. På God morgen Norge 9. mai gratuleres jubilanten. (Foto: Erik Dammann)

Miljøforkjemper Erik Dammann fyller 80 år:

– Jeg er optimistisk på miljøets vegne!

Han har brukt hele livet til å kjempe for miljøet.

– Det begynner å bli klart at dette ikke går lenger! Folk begynner å åpne seg for det vi har snakket om hele tiden, sier Erik Dammann.

– Vi ser vekstpolitikk i verdens rikeste land mens milliarder lever i fattigdom. Ressursene er i ferd med å bli oppbrukt. Vi ser en råvarepriseksplosjon. Da er man nødt til å legge om!

Trener hver dag

Erik Dammann er kjent som grunnleggeren av organisasjonen Fremtiden i våre hender og har også skrevet flere samfunnskritiske bøker om materialisme, fordeling og forbruk.

Han har brukt hele livet på å kjempe for miljøet. 9. mai fylte han 80 år.

– Jeg elsker å bli bursdagsfeiret!, sier jubilanten til God morgen Norge.

Den spreke 80-åringene står opp grytidlig hver eneste morgen for sin daglige joggetur.

Erik Dammann har rodd strekningen Oslo-København to ganger, for å vise at det går an å ha en hyggelig og avslappet ferie uten å slippe ut mye CO2.  (Foto: Privat)
Erik Dammann har rodd strekningen Oslo-København to ganger, for å vise at det går an å ha en hyggelig og avslappet ferie uten å slippe ut mye CO2. (Foto: Privat)

Var nedenfor

Erik Dammann er optimist når han tenker på miljøet i dag. Men det har vært tiår der han ikke har sett like positivt på utviklingen.

Etter en bølge i 70-årene der folk var opptatt av miljøet, fulgte 80-årene der miljøbevisstheten begynte å snu. Nyliberalismen sto sterkt. Dammen forteller at det gjorde han ganske nedenfor.

Erik Dammann jobbet med reklame og markedsføring, men hoppet av karrieren. Han hadde lenge vært opptatt av at det gode liv ikke var det vi ble presset inn i, og at det var noe helt annet som gjorde livet verd å leve.

– Jeg ville bryte med rutinetilværelsen og rutinetankene og gjøre noe helt sprøtt, forteller han.

Bodde i en palmehytte

Erik og konen Ragnhild tok med seg sine fire små barn og reiste til Savaii i Polynesia. På sydhavsøyen bodde de i en palmehytte og levde som de innfødte i nesten et år.

Her bodde familien Dimman i nesten ett år. - Det var kanskje litt mer risikabelt enn vi var klar over, forteller Dimman.  (Foto: Privat)
Her bodde familien Dimman i nesten ett år. - Det var kanskje litt mer risikabelt enn vi var klar over, forteller Dimman. (Foto: Privat)

Miljøengasjementet har forplantet seg videre i familien Dammann.

Inspirerende bestefar

Livet i en palmehytte frister også Alvin Dammann (24), Erik Dammanns barnebarn. Han deler Eriks syn om at kontraster er den eneste måten å se det ordentlige livet på.

– Jeg tror ikke jeg hadde vært så engasjert uten han. Hans oppvekst preger min oppvekst. Det er en livsstil, forteller Alvin Dammann.

– Det er utrolig engasjerende å ha en bestefar som Erik Dammann, sier Alvin, og gratulerer jubilanten.

Erik Dammann i Samoa. Her får han  opplæring fra en av de innfødte.  (Foto: Privat)
Erik Dammann i Samoa. Her får han opplæring fra en av de innfødte. (Foto: Privat)