Håvard B. Øvregård (Foto: Tom Rune Orset)
Håvard B. Øvregård (Foto: Tom Rune Orset)

Høyre får nynorsk-kjeft

Noregs mållag mener Høyre er et kunnskapsløst parti når de vil fjerne sidemålsundervisningen fra ungdomsskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette vil gjøre elevene dårligere i alle språk, mener mållaget.

Fokus på det viktige

Søndag vedtok Høyres landsmøte med stort flertall å gjøre sidemål i ungdomsskolen valgfritt.

– Det handler om at elevene ikke skal bruke den verdifulle hverdagen til å slite seg igjennom sidemålsgrammatikk og skrive stil på sidemål. La elevene få fokusere på det viktige i skolen og velge bort skriftlig sidemål, sa stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland i debatten.

STØTTET FLERTALLET: Linda Hofstad Helleland. (Foto: Per Haugen)

Skuffet nynorskmann

En av dem som talte varmt for fortsatt obligatorisk sidemål var Arne Hjeltnes, programleder, vossing og representant for Bærum Høyre. Han siterte dikter Olav H. Hauge og sa fra talerstolen:

– Det er et dårlig prinsipp hvis man skal fjerne sidemålet i norsk skole, bare fordi noen ikke liker det. Hva med Pythagoras, en vrien kar for mange ungdomsskoleelever. Kanskje vi skal fjerne ham også?

– Blir bedre i alle språk

Noregs mållag mener kunnskapspartiet er kunnskapsløse i denne saken.

– De som lærer både nynorsk og bokmål, blir bedre i hovedmålet sitt. Undersøkelser fra Spania med kastiljansk og katalansk, som er overførbart, viser at de også blir bedre i fremmedspråk, sier Håvard B. Øvregård, leder i Noregs mållag.

Kjetil Løset blogger fra landsmøtet: Her treffer Høyrebølgen

Paradoks

Og nettopp fremmedspråk er noe Høyre vil ha mer av på lave klassetrinn. Da bør sidemålet styrkes, ikke svekkes, mener mållaget.

– Det såkalte kunnskapspartiet Høyre er her for å ta bort en stor mulighet til å lære språk som elevene har i dag, sier Øvregård.