SLIK HUSKES BIN LADEN: Bildet er tatt i 1998. (Foto: STR/Reuters)
SLIK HUSKES BIN LADEN: Bildet er tatt i 1998. (Foto: STR/Reuters)

Al-Qaida bekrefter at Osama bin Laden er død

La ut melding på internett der de truer med å fortsette kampen mot USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Al-Qaida bekrefter på islamistiske militante nettsider at Osama bin Laden er død, ifølge en amerikansk overvåkingstjeneste. Det melder nyhetsbyrået AP.

Seks dager etter at lederen for terrororganisasjonen ble likvidert av amerikanske spesialstyrker i Abbottabad i Pakistan, bekrefter al-Qaida for første gang at bin Laden er død.

Det var lenge knyttet spenning til om nettverket ville kommentere dødsfallet av den karismatiske lederen.

Al-Qaida sier at drapet på Osama bin Laden er en forbannelse for USA og sverger hevn etter at deres leder ble drept av amerikanske kommandosoldater.

– Fortsetter kampen

Mange trodde de ikke ville innrømme nederlag og samtidig nøre oppunder spekulasjonene om at bin Laden fortsatt er i live. Andre mente al-Qaida ville hevde bin Laden led martyrdøden.

Fredagens uttalelse har fått tittelen «Du levde som en god mann, du døde som en martyr». Der heter det at «bin Ladens død ikke vil være forgjeves» og at gruppen vil fortsette å angripe USA og deres allierte.

– Vi understreker at blodet til den hellige krigersjeiken Osama bin Laden, gud velsigne ham, er dyrebart for oss og alle muslimer. Det vil ikke være spilt forgjeves. Vi vil, med Guds vilje, fortsette å være en forbannelse mot amerikanere og deres agenter, ved å forfølge dem både utenfor og innenfor landets grenser. Snart, med Guds vilje, vil deres glede bli snudd til sorg. Deres blod vil blandes med deres tårer, står det i uttalelsen, som er signert «ledelsen i al-Qaida».

Legger ikke ned

De har ingen planer om å la terrorgruppen dø med bin Laden.

– Det er umulig. Umulig. Sjeik Osama bygget ikke denne organisasjonen for at den skulle dø med ham. Islams soldater vil fortsette samlet og i grupper med å planlegge utrettelig og målrettet, uten å gi opp før et angrep er gjort, skriver de videre.

Samtidig oppfordrer gruppen til opprør blant det pakistanske folk mot landets ledelse. Det loves også at et lydopptak av bin Laden, gjort kort til før han døde, vil bli publisert om kort tid.

Forfatteren av uttalelsen er tydeligvis ukjent med at bin Ladens kropp allerede er gravlagt i havet. For det advares mot respektløs behandling av liket og forlanger at det overlates til familien.

– Hvis noe skade gjøres, vil de åpne døren til ondskap og ingen andre enn dere selv har skylden.

Demonstrasjoner i Abbottabad

Nærmere 1000 menn samlet seg i sentrum av Abbottabad etter fredagsbønnen. De sperret hovedveiene, tente på bildekk og ropte slagord mot USA og fordømte aksjonen natt til mandag.

Men vreden rettet seg også mot egne myndigheter. I Abbottabad ligger Pakistans fremste militærhøyskole, Kakul-akademiet, med 3000 befalselever. Også flere andre militæranlegg ligger i byen. Likevel tok det over én time før det pakistanske militæret var på plass etter den amerikanske operasjonen.

– Jeg er sint på hæren, på ISI (etterretningstjenesten) og på regjeringen, sier den 23 år gamle legestudenten Tahirullah.

– Hvis amerikanerne kan slå til her kan de gjøre det hvor som helst. Det er en skam for oss. Den pakistanske hæren burde ha skutt ned de amerikanske helikoptrene, sier han.

Nye amerikanske droneangrep

Samtidig med at den pakistanske hæren får kritikk av egen befolkning for å ikke ha oppdaget de amerikanske spesialstyrkene som aksjonerte mot bin Laden, fortsetter de amerikanske angrepene på den andre siden av landet.

Minst åtte mennesker ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan, opplyser lokale etterretningskilder.

USA har gjennomført en rekke angrep i Pakistan med droner - førerløse fly - men angrepet mot Osama bin Ladens skjulested i Abbottabad har skjerpet kritikken mot USA og mot pakistanske myndigheters samarbeid med amerikanerne i kampen mot terror.

(TV 2/NTB)